Blind bieden, flink overbieden, huizen die al verkocht zijn voor je bezichtiging, het is aan de orde van de dag. In de grote steden zijn huizen steeds korter op de markt. En dat betekent dat je er als starter snel bij moet zijn. Dat is echt niet alleen in Amsterdam en Utrecht zo, maar ook in bijvoorbeeld Leiden en Groningen.
"Je merkt dat iedereen een beetje hebberig wordt", zegt de 25-jarige Rutger, bij een huisbezichtiging in Groningen. "Ik word zelf ook een stuk gejaagder om een huis te kopen."
40 bezichtigingen
Het is dringen op de markt, zegt ook de Groningse makelaar Albert Dijkstra. "Het komt ook voor dat er veertig bezichtigingen bij een woning zijn. Dan moet je er echt op tijd bij zijn." Bij een bezichtiging van Dijkstra voor een starterswoning -van bijna 129.500 euro voor 72m2- is het dan ook behoorlijk dringen.
De vraag is: ben je al te laat, of moet je nog wel instappen, als starter? Wel doen, zegt Peter Boelhouwer, woningmarkt-expert. "Zeker in bepaalde steden, is nu het moment om te kopen voor starters. De prijzen zijn laag, rente is erg laag."
Daarnaast worden de regels om je financiën rond te krijgen steeds strenger, "Je moet meer spaargeld meenemen. Dat gaat alleen nog maar verder stijgen. Dus krijg je nu een hypotheek, dan is het de investering zeker waard. "
Kopen na een half uur
Als je de huizenmarkt wil betreden lijkt tempo maken belangrijk. "Het vertrouwen in de woningmarkt breidt zich uit als een olievlek over Nederland", zegt Bob Maas, woningmarktdeskundige van Vereniging Eigen Huis. "Op dit moment wordt er vaak snel besloten als mensen hun droomhuis zijn binnengelopen."
Dat merkten de starters Dirk en Stefanie in Groningen ook. Ze werden overboden bij een huis dat ze wel zagen zitten en dat wilden ze niet nog een keer meemaken. Dus toen ze een andere mooie woning tegenkwamen, waagden ze het erop en deden vrijwel meteen een bod - terwijl ze het huis maar een half uurtje hadden bekeken.
Gelukkig valt het niet tegen: het keukenblok blijkt, zoals gehoopt, van echt hout en er is net zo veel ruimte als ze zich herinneren van de bezichtiging.
Experts waarschuwen wel voor dit soort overhaaste beslissingen. "Mensen doen er soms langer over om een vakantie van 14 dagen te boeken, dan een huis te kopen", zegt Palland. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een huis willen kopen zonder het te hebben bezichtigd, zegt hij "Al sta ik het als makelaar niet toe dat iemand helemaal ongezien een huis koopt."
Mensen doen er soms langer over om een vakantie van 14 dagen te boeken, dan een huis te kopen
Boven vraagprijs
De prijzen stijgen dus op veel plekken, en flink ook. Landelijk wordt acht procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In Amsterdam was dat zelfs een derde en in de stad Groningen wordt bijna één op de vier huizen overboden.
"Zo had ik laatst nog een starterswoning voor 159.000 euro, die voor 170.500 werd verkocht", zegt de Groningse makelaar Jan Palland. "Die starters zoeken al een tijdje, hebben al op meerdere huizen geboden en vissen steeds achter het net." En dus gaan ze steeds hoger zitten.