Camiel Eurlings tijdens een medaille-uitreiking bij de Spelen van Sotsji
NOS Sport

IOC-lid Eurlings: qua mensenrechten staan we sterker dan in 2008

Het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings denkt dat China bij de organisatie van de Winterspelen van 2022 meer aandacht zal hebben voor de mensenrechten dan bij de Zomerspelen van 2008.

Zeven jaar geleden was er wereldwijd protest in de aanloop naar de eerste Spelen in China. En ook nu, met de toewijzing van de Winterspelen 2022, hebben mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch teleurgesteld gereageerd op de keuze voor de Chinese hoofdstad. Volgens Eurlings is het belangrijk dat er nu al voor de toewijzing van de Winterspelen afspraken gemaakt zijn met het organiserende land.

"Hoe eerder je heldere afspraken maakt, hoe groter de kans dat het goed gaat. China heeft het olympisch handvest ondertekend en dat nogmaals uitgesproken in Kuala Lumpur vandaag. Wat dat betreft staan we sterker dan in 2008."

Eurlings wil niet zeggen of hij op Peking of Almaty gestemd heeft. "Net zoals bij andere verkiezingen is dat niet gebruikelijk en zeker binnen het IOC niet."

"Kazachstan kwam eigenlijk vanuit het niets en was de echte underdog. Toch eindigen ze met 40 stemmen tegenover 44 van China. Dat is een hele mooie zilveren plak en ik heb de eerste minister van Kazachstan zojuist aangeraden om het de volgende keer weer te proberen", aldus het IOC-lid.

Goedkopere Spelen

Hij denkt dat China geprofiteerd heeft van de ervaringen uit het verleden. Zeven jaar geleden organiseerde Peking de Zomerspelen, waarvoor de Chinezen na afloop uitvoerig werden geprezen ("uitzonderlijke Spelen") door toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge. Het kostenaspect heeft volgens Eurlings ook een belangrijke rol gespeeld.

Eurlings: "Wat Peking erg geholpen heeft in het denken naar nieuwere Spelen is dat alle gebouwen van 2008 er nog liggen. Los van de skipistes hoeft er nog maar één gebouw nieuw te worden gebouwd en laat dat nu de schaatshal zijn, waar wij in 2022 natuurlijk weer veel Nederlandse successen hopen te vieren."

Daarmee loopt Peking vooruit op de nieuwe regels die van kracht zullen zijn bij de toewijzing van de Zomerspelen van 2024. Organisaties zullen moeten zorgen voor kleinere, compactere en vooral goedkopere Olympische Spelen.

"Je ziet dat deze Spelen veel goedkoper zijn dan Sotsji. Daar ging het om tientallen miljarden, terwijl in Peking de infrastructurele investeringen anderhalf miljard zullen zijn. Dan is het nog veel geld, maar wel van een andere orde."

Het is ook goed voor een land als Nederland dat de Spelen veel goedkoper worden.

IOC-lid Camiel Eurlings

Opvallend aan de procedure rond de toewijzing van de Winterspelen van 2022 is dat aanvankelijk ook enkele Europese steden zich kandidaat hadden gesteld, maar dat zij zich gaandeweg het proces terugtrokken. Zo haakten onder andere Oslo, Krakau, Lviv, Stockholm om uiteenlopende redenen af.

Eurlings hoopt dat Europese steden zich weer kandidaat zullen gaan stellen voor de Olympische Spelen nu de kosten voor de organisatie van het evenement omlaag gaan. "Het IOC is een wereldorganisatie en daarom is het van belang dat er vanuit de hele wereld goede kandidaturen komen. Ik heb het betreurd dat verschillende Europese kandidaten zich terugtrokken."

"Ik hoorde vanuit Scandinavië dat men weer moed krijgt om het misschien de volgende keer weer te proberen. Dat is de spirit die we nodig hebben", zegt Eurlings, die in bedekte termen spreekt over de olympische ambities van Nederland. "Het is ook goed voor een land als Nederland dat de Spelen veel goedkoper worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl