Kunstenaar Daan Roosegaarde wil de wereld smogvrij maken, te beginnen met Rotterdam. En daarvoor wil hij de Smog Free Tower bouwen. Deze toren elimineert fijnstof en smog en spuwt schone lucht uit. De 7 meter hoge toren werkt dus eigenlijk als een gigantisch filtersysteem. Om het project te financieren is Daan een crowdfundingactie begonnen om een deel van het benodigde bedrag binnen te halen.
De kunstenaar, ondernemer en ontwerper in één vindt dat we niet alleen naar de overheid moeten wijzen als het om luchtvervuiling gaat. "Eigenlijk hoor je alleen maar: meer fietsen, minder dieselauto's. Het duurt te lang en ik wil zelf iets doen. Het is geen symbolische actie, maar een technische en sociale innovatie."
Het idee om iets te doen tegen luchtvervuiling, daalde in op een 32ste verdieping van een gebouw in Peking. Daar keek hij op een zaterdagmiddag uit over de stad. Hij zag de hoge gebouwen, het wegennetwerk. Daarvan was drie dagen later niets meer terug te zien. "De stad was verhuld door een enorme laag smog, puur omdat de fabrieken weer draaiden en er meer auto's op de weg waren. Heel heftig."
Een ring van smog
Investeer je in de toren, dan krijg je daar zelf - buiten frisse lucht - wat voor terug. Zoals een sieraad dat gemaakt is van de opgeruimde smog. Daan wil de smog comprimeren en daar een ring (voor vrouwen) of manchetknopen (voor mannen) van maken. Als je een smogvrije-ring koopt, doneer je duizend kubieke meter schone lucht aan de stad.
Hoe je van smog een accessoire maakt? "Van Gogh gebruikte verf voor zijn kunstwerken, wij fijnstof. 42 procent van de smog bestaat namelijk uit koolstof. Ik ben een zoon van een wiskundeleraar. Daarom wist ik dat koolstof onder hoge druk kristalliseert en een diamantachtige structuur krijgt. Zo ontstaan de sieraden."
Eerdere projecten van Roosegaarde
Daan werd eerder bekend door zijn Van Gogh fietspad dat oplicht in het donker. Het zeshonderd meter lange fietspad is bezaaid met duizenden lichtgevende steentjes gebaseerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh. Overdag laden de steentjes op, 's avonds geven ze licht.
Ook bedacht hij een dansvloer die door een losgaande menigte elektriciteit kan opwekken. Zijn creaties noemt hij 'technopoëzie'. Techniek en creativiteit gebruiken om de wereld mooier, slimmer en leuker te maken.
Hij heeft bij het project met de toren voor crowdfunding gekozen, omdat hij gelooft dat daardoor mensen eerder mee zullen gaan in 'het verhaal'. "Het is belangrijk dat dit idee als collectief wordt gedragen. Als dit hier werkt, kunnen we met de toren de ergste smogsteden ter wereld schoner maken."