Gamers spelen tijdens een beurs in Shanghai computergames
NOS Nieuws

Spelcomputers weer toegestaan in China

Na vijftien jaar mogen er weer spelcomputers worden gemaakt en verkocht in heel China. Eerder hief het communistische regime de ban op gameconsoles al op voor het vrijhandelsgebied rond Shanghai.

De Chinese regering verbood in 2000 de productie en verkoop van spelcomputers, omdat ze de veiligheid en trots van het land in gevaar zouden brengen. Ook zouden de computers de sociale orde verstoren.

Als er iets is waar de Chinese overheid allergisch voor is, is het wel de gedachte dat er een opstand zou kunnen komen.

NOS-correspondent Marieke de Vries

De regering in Peking was bang dat jongeren door het spelen van games opstandig zouden worden en de straat op wilden gaan om te demonstreren. "Als er iets is waar de Chinese overheid allergisch voor is, is het wel de gedachte dat er een opstand zou kunnen komen en dus werd alles rigoureus verboden", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries.

Zwarte markt

Apparaten die in het vrijhandelsgebied worden gemaakt, worden straks toegelaten tot de rest van China. Sony en Microsoft hebben bekendgemaakt om samen met Chinese bedrijven spelcomputers te gaan maken.

De ommezwaai van China is volgens Marieke de Vries te verklaren doordat veel Chinezen tegenwoordig een smartphone hebben waarmee ze alle apps ter wereld kunnen downloaden en daarmee ook de laatste games. "Dus is er niet meer de angst dat alleen de games op de spelcomputers een slechte invloed kunnen hebben."

China wil zich gaan toeleggen op een innovatieve economie door banen voor de jeugd te creëren.

NOS-correspondent Marieke de Vries

Daarnaast zijn de Chinezen zoek naar een andere manier om hun economie een impuls te geven. In de afgelopen jaren is de export fors gedaald door een terugval in de vraag naar fabrieksgoederen. "Ze willen zich gaan toeleggen op een innovatieve economie door banen voor de jeugd te creëren. Door app-ontwikkeling en jonge start-ups te steunen. En daar past game-ontwikkeling perfect bij."

Hoewel de consoles niet verkocht mochten worden, zijn ze wel verkrijgbaar via de zwarte markt. Gamen is heel populair in China, maar de markt verschilt met die van de rest van de wereld: gamers spelen er voornamelijk via hun desktopcomputer en smartphone.

Geweld

Het is niet zo dat met het opheffen van het verbod ook alle videogames worden toegelaten tot het land. De staat zegt dat het nieuwe games zal blijven beoordelen op de inhoud. Spellen met geweld worden gecensureerd door de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl