Vandaag worden in Duisburg de 21 feestgangers herdacht die vijf jaar geleden omkwamen bij de Love Parade in Duisburg. Op 24 juli 2010 brak blinde paniek uit in een tunnel, toen duizenden mensen erdoorheen moesten om het festivalterrein van de Love Parade te bereiken. Er werden mensen doodgedrukt, honderden anderen raakten gewond.
De slachtoffers waren tussen de 18 en 38 jaar. Ze kwamen vooral uit Duitsland, maar er vielen ook Italiaanse, Spaanse en Australische doden. En er was een Nederlands slachtoffer: een 22-jarige student.
Ondertussen is nog veel onduidelijk: hoe kon dit, op zo'n grote schaal, gebeuren? En wie is verantwoordelijk? De Duitse justitie vervolgt tien mensen voor het drama, maakten ze vorig jaar bekend. Onder de verdachten zijn vier medewerkers van de organisatie. De andere zes werkten voor de gemeente: drie leidinggevenden en drie mensen die betrokken waren bij het verlenen van de vergunning.
Verjaren
De aanklachten tegen de tien verdachten variëren van dood door schuld tot grove nalatigheid. Daarvoor kun je tot vijf jaar celstraf krijgen, of een geldboete.
Nabestaanden vinden de aanklachten te zwak en zijn ook boos over een ander aspect: volgens hen ontspringen de echte verantwoordelijken, onder wie de toenmalige burgemeester Adolf Sauerland en de organisator Rainer Schaller, de dans. Als voor het eind van de maand tegen hen geen aanklachten zijn geformuleerd, verjaren de misdrijven.
'Ondraaglijk langzaam'
De strafzaak tegen de tien is intussen dus nog steeds niet begonnen; het is onduidelijk wanneer dat wel gaat gebeuren. De bal ligt bij de rechtbank in Duisburg, maar die twijfelt heel erg aan de getuigenissen van een van de paniekexperts, Brit Still, waarop een groot deel van de aanklacht is gebaseerd.
Volgens Still hebben de politieagenten die er die dag bij waren, namelijk geen schuld. Daar zijn vanuit de rechtbank weer extra vragen over gesteld en die procedure loopt nu nog. "Het proces verloopt ondraaglijk langzaam", zegt Julius Reiter, advocaat van zo'n honderd nabestaanden.
Getuigen
"De eerste twee jaar van het onderzoek had ik door de hoeveelheid aan beeldmateriaal en getuigen nog wel begrip voor de vertraging. Maar de rechtbank heeft nu weer om een extra onderzoek gevraagd", zegt Reiter. "Dat toont aan dat de officier van justitie het proces onvoldoende heeft voorbereid."
De openbaar aanklager onderzoekt het drama al sinds 2011, en daar is vorig jaar februari een lijvig rapport van 656 pagina's uitgekomen. Daarvoor zijn duizend uur videomateriaal, honderden getuigen en experts gehoord.
'Geloof weg'
De advocaat is de hoop op een strafzaak nog niet verloren. "Bij 21 doden en honderden gewonden ga ik ervan uit dat het proces niet wordt stopgezet. Ik verwacht dat het proces in het voorjaar van 2016 begint."
Jörn Teich, voorzitter van de betrokkenenclub 'LoPa2010' is pessimistischer. "Ik geloof niet meer in het proces. Duitsland is wat betreft de nazorg bij dit soort rampen wat mij betreft het slechtst presterende land in heel Europa."
Bezoekers eisen geld
Ook bezoekers en hulpverleners stappen naar de rechter: dertig slachtoffers willen een vergoeding, omdat ze nog steeds psychisch last hebben van de ramp. Ze zouden ieder tot 300.000 euro schade eisen. In de civiele zaken worden onder anderen de organisator Rainer Schaller, de stad Duisburg en de politie gedaagd.
Daar zit wel iets meer schot in: op 1 september begint een aantal zaken. Eén is van een brandweerman, die wegens opgelopen psychische schade 65.000 euro eist; vier andere zaken zijn van vrouwen die tussen 34.000 en 100.000 euro smartengeld willen.