Turks overnamebod op Ballast Nedam
Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil bouwbedrijf Ballast Nedam voor 30 miljoen euro overnemen. De overname wordt gesteund door het bestuur en de commissarissen van Ballast Nedam. Als de overname slaagt zal Renaissance nog eens 30 miljoen euro in Ballast Nedam steken om de kapitaalpositie te versterken.
Renaissance betaalt 1,55 euro voor een aandeel. In mei was de koers nog 1,19 euro. Door ernstige financiële problemen bij Ballast Nedam is de koers tussen eind februari en half mei sterk gedaald. Het bod op de aandelen van de Nederlandse bouwer ligt 29 procent boven de slotkoers van 18 mei, toen Ballast Nedam de eerste verkennende gesprekken met Renaissance voerde.
Het aandeel Ballast Nedam is bij opening van de beurs onderuit gegaan. Het aandeel verliest meer dan 7 procent omdat de slotkoers van gisteren hoger ligt dan de prijs die Ballast en de Turken zijn overeengekomen.
Sint-Petersburg
Ballast Nedam-topman Erik van der Noordaa zegt dat "dit bod in het belang is van Ballast Nedam en al zijn stakeholders." Het Turkse bedrijf is volgens Van der Noordaa een succesvolle en kapitaalkrachtige onderneming die grote projecten doet als de bouw van ziekenhuizen en grote kantoorgebouwen. "Het is bovendien actief in landen waar wij normaal gesproken nauwelijks toegang zouden krijgen, zoals Rusland en de Golfstaten".
Renaissance Construction (RC Rönesans) werd in 1993 in het Russische Sint-Petersburg opgericht door de Turkse ingenieur en inmiddels miljardair Erman Ilicak. Het bedrijf, gespecialiseerd in onder meer de bouw van winkelcentra, hotels, kantoren en fabrieken, heeft een jaaromzet van 2,2 miljard euro, 30.000 werknemers en is actief in twintig landen. Ballast Nedam is met 2400 werknemers en een jaaromzet van 1,2 miljard euro een stuk kleiner.
Dit bod is in het belang van Ballast Nedam en al zijn stakeholders.
Economieredacteur André Meinema zegt dat het grote Renaissance Construction voldoende vertrouwen heeft in Ballast Nedam. Het Nederlandse bedrijf heeft zich volgens hem vertild aan twee grote projecten, maar heeft nog altijd een goede naam. Renaissance zegt de noodzakelijke verbeterplannen te ondersteunen. Ballast Nedam blijft als bedrijf gewoon bestaan en behoudt de naam en het hoofdkantoor.
Miljoenenverliezen
Ballast Nedam raakte dit jaar in financiële problemen door zware verliezen op twee grote infrastructuurprojecten: de ondertunneling van de A2 bij Maastricht en de A15 Maasvlakte-Vaanplein. Het bedrijf leed op die projecten meer dan 150 miljoen euro verlies. De miljoenenverliezen hoopten zich op en het bedrijf dreigde eronder te bezwijken.
Door een groot reddingsplan van de banken en de consortiumpartners Strukton Groep en Strabag en een claimemissie van 20 miljoen euro kon een faillissement voorkomen worden.
Cijfers
Ballast kwam vandaag met de halfjaarcijfers. De eerste zes maanden van dit jaar werden afgesloten met een verlies van 15 miljoen euro, tegen een verlies van 51 miljoen euro een jaar eerder. De orderportefeuille liep terug met meer dan 230 miljoen euro. De verliezen op de A2 en de A15 zijn niet verder opgelopen en ook waren er geen andere tegenvallers meer bij de divisie Infrastructuur.
Wel is de solvabiliteit, de verhouding van eigen vermogen tot vreemd vermogen, gedaald tot nihil. Voor een bouwbedrijf is meer dan 10 procent noodzakelijk.