Het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse kan een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn: gemiddeld leggen de lopers in vier dagen 500 kilometer af. Dat zijn dus best gezonde mensen, zou je denken, in ieder geval mensen die op hun gezondheid letten. Maar is dat nou echt zo? Het Radboudumc is dat aan het onderzoeken.
De deelnemers aan de Vierdaagse hebben daarvoor een gedetailleerde vragenlijst ingevuld over hun eetpatroon op 'normale' dagen, vertelt onderzoeker Maria Hopman. "Eet je brood? Hoeveel sneetjes? Boter of margarine? Welk merk? Fruit? Muesli?", dat soort vragen. Voor ontbijt, lunch en avondeten.
"Daaruit kunnen we heel veel informatie halen. Natuurlijk over bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën die deze groep tot zich neemt. Maar ook: welke mineralen en vitaminen krijgen ze binnen? Leven ze nou echt gezonder dan gemiddeld?"
(On)gezonder
Het Radboudumc doet al sinds 2011 tijdens de Vierdaagse onderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid en kwaliteit van het leven. Duizenden mensen vullen jaarlijks een online vragenlijst in over hun gezondheid en leefstijl. Voor het eerst zit er dit jaar ook een voedingsvragenlijst bij. Tussen de 3000 en 5000 wandelaars doen mee aan het onderzoek.
"We willen echt weten wat mensen normaal eten", zegt Hopman. Voor een volgend jaar is het interessant om te gaan kijken wat deze mensen tijdens die Vierdaagse nou allemaal eten, vindt ze. "Gaan ze veel meer eten? Gezonder? Of juist ongezonder? Dat zijn leuke vragen."