Machtsstrijd in Burundi rond een president die niet weg wil
Een onrustige nacht in Burundi. Aan de vooravond van de verkiezingen vielen twee doden: een burger en een politieman. Vandaag wordt er een nieuwe president gekozen. De zittende president Nkurunziza stelt zich kandidaat voor een derde termijn, terwijl dat volgens de grondwet niet mag. Daardoor zijn er in de hoofdstad voortdurend explosies en wordt er geschoten.
"Er zijn al honderd mensen omgekomen door politiek geweld de afgelopen paar weken" zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "150.000 Burundezen zijn het land ontvlucht. Iedere ochtend worden er mensen gevonden in Burundi die met messteken om het leven zijn gebracht of zijn verbrand."
Dat het oude helse conflict tussen de Hutu's en de Tutsi's weer terugkomt, houdt iedereen hier in de greep.
Onder de bevolking heerst veel angst voor het geweld in de hoofdstad. "Mensen willen niet meer met je spreken, zijn bang om over de telefoon met je te praten." Artsen zonder Grenzen waarschuwt voor een vluchtelingenstroom vanuit Burundi: dagelijks steken duizend Burundezen de grens over naar Tanzania.
Er zijn nog meer zorgen volgens Lindijer: "We houden Burundi zo goed in de gaten omdat de vrees bestaat dat dit conflict zich uitbreidt naar landen in de regio. Dat het oude helse conflict tussen de Hutu's en de Tutsi's weer terugkomt houdt iedereen hier bezig." Ook Afrika-correspondent Kees Broere benoemt dat: "Als Burundi afglijdt, kan dat voor buurlanden ernstige gevolgen hebben."
Cadeautjes
Ondanks alle onrust wijst alles erop dat Nkurunziza de verkiezingen gaat winnen. "Er is oppositie tegen de president in de hoofdstad, maar daarbuiten is hij nog steeds populair. Hij is een evangelische herboren christen, heeft een voetbalclub, FC Halleluja, en bij bezoeken aan het platteland deelt hij cadeautjes uit, zoals zakken rijst."
Het gevaarlijke van dit conflict is volgens Lindijer dat zijn partij een jeugdmilitie heeft die tegenstanders intimideert en soms zelfs vermoordt. "In zo'n klimaat kun je de verkiezingen niet verliezen."
Ordinair machtsgevecht
Op de vraag waarom de president van Burundi zoveel risico neemt, zegt Lindijer: "Het is uiteindelijk een heel simpele, ordinaire machtsstrijd in Burundi van een man die niet wil opstappen. Een machtsconflict dat je overal in de wereld kunt tegenkomen, maar dat in Burundi toch op vrij primitieve wijze wordt uitgevochten. Door die ene man, die niet wil opstappen."