De haai uit de film Jaws

Aangevallen door een haai: niet zwemmen maar stompen

Doodsbang zijn we na de beelden van surfkampioen Mick Fanning die bijna in stukken is gescheurd door een witte haai. Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein.

Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.

haaienaanvallen
De dodelijkste dieren

Maar toch, als het gebeurt, wat kan je doen? Volgens de Australische haaiexpert Danny Bucher zijn er een paar manieren om een haai van je af te slaan.

"Als je een haai in zicht hebt, probeer dan rustig te blijven. Hoe harder je vlucht, hoe interessanter de haai je vindt." Volgens onderzoek van Bucher valt een haai minder snel aan als je ‘m confronteert, zoals Fanning gisteren deed.

Onderzoeker Danny Bucher

De haai neemt kleine hapjes om te kijken of je nog leeft.

Danny Bucher

Word je toch gebeten, dan slokken haaien je meestal niet in een keer op, zegt de onderzoeker. "De haai neemt kleine hapjes om te kijken of je nog leeft en eetbaar bent." Als het om dit soort voorzichtige aanvallen gaat kan je net als Fanning proberen de haai met de vuist van je af te slaan. "Je moet de haai het idee geven dat je hem pijn kan doen, dan kan ‘ie twijfels krijgen."

Shark-proof wetsuit

Maar Fanning heeft veel geluk gehad, zegt Bucher, omdat de haai nog jong en relatief klein was. "Als het om een volwassen witte haai gaat van zes meter dan zijn die eerste happen vaak al genoeg om je te doden of zwaar te verwonden. Dan ben je eigenlijk hopeloos."

Om het risico zo klein mogelijk te maken dat een haai surfers ziet, maken wetenschappers speciale pakken en borden. Bijvoorbeeld een pak met zebrastrepen. Volgens de makers van de 'shark-proof wetsuit' ben je slecht zichtbaar voor haaien als je het pak draagt. Maar Bucher gelooft dat apparaten die afschrikkende signalen uitsturen naar haaien het meest effectief zijn. Binnenkort wordt die technologie in surfborden geplaatst.

Dit wetsuit is shark-proof, omdat de haai je door de zwarte en witte kleuren slecht kan zien.

In West-Australië is het sinds 2013 toegestaan om grote witte haaien te doden als ze te dicht bij populaire stranden komen, maar dat vindt Bucher onterecht. "Haaienaanvallen zijn zo zeldzaam. Dat rechtvaardigt het doden van deze mooie dieren niet."

Deel artikel: