Pakketbezorgers protesteren bij hoofdkantoor PostNL
Na meer dan twee dagen staken zijn zelfstandige pakketbezorgers van PostNL vandaag massaal gaan protesteren bij het hoofdkantoor van het postbedrijf. Ze eisen hogere vergoedingen voor hun werk.
Maandag maakte PostNL met vakbond FNV een aantal afspraken om de arbeidsverhoudingen te verbeteren. Veel van de pakketbezorgers zijn hier nog niet tevreden over, en begonnen daarom dinsdag met staken en het blokkeren van distributiecentra. Ze eisen onder meer een 15 procent hogere vergoeding dan PostNL heeft voorgesteld.
Dreigementen
Marco Hoek is één van de ontevreden zelfstandige pakketbezorgers. "Het is een dikke vette leugen van PostNL dat ze zeggen dat de meeste zelfstandige bezorgers tevreden zijn. Ze hebben geen andere keuze dan bij PostNL blijven, want anders hebben ze geen werk. En ze hebben enorm moeten investeren om überhaupt aan de slag te komen."
"We willen af van de slavernij en dreigementen bij PostNL," zegt Maurice Jacobs. Hij is voorzitter van Subco Partners, een organisatie die opkomt voor de rechten van zelfstandige bezorgers die voor PostNL werken. "PostNL zet ons veel te veel onder druk." Volgens Jacobs willen de stakers pas overleggen met PostNL als het bedrijf met concrete voorstellen komt.
Vertraagde bezorgingen
Volgens een woordvoerder van PostNL wordt door de staking 20 procent van de pakketjes op een later moment bezorgd. "Dat kan morgen zijn, maar afhankelijk van de duur van de staking kan het ook langer duren."
Toch stappen maar weinig bedrijven over naar een andere bezorgdienst, zegt Wijnand Jongen, directeur van belangenvereniging Thuiswinkel.org. "Bedrijven zijn vaak gebonden aan een contract met PostNL, dat ze niet zomaar kunnen of willen opzeggen. Alleen kleine webwinkels, die bij wijze van spreken zelf hun bestellingen bij het postkantoor afleveren, zouden snel kunnen veranderen van postbezorger."