Twijfel rond 'geheim' drankje Froome
Chris Froome is momenteel veruit de sterkste renner in het Tourpeloton. De drager van de gele trui krijgt tot zijn ongenoegen dagelijks vragen over dopinggebruik. Maar ook het 'geheime' drankje dat Froome drinkt, is onderwerp van gesprek.
Volgens critici zitten er ketonen in het drankje, al wordt dat door ploegleider Dave Brailsford en Froome ontkend.
Een vernieuwende energiedrank met de naam 'Delta G' zou deze zogenaamde ketonen bevatten. Ontdekt en ontwikkeld door de Engelse Kieran Clarke, verbonden aan de universiteit van Oxford. Zij heeft het patent op het drankje, waarvan wordt gezegd dat Froome en de Sky-ploeg dat gebruiken.
Bewijzen
Professor Martijn Katan, gezondheidswetenschapper aan de VU in Amsterdam, vraagt zich af of het helpt. "Ik kon er niks over vinden, dus ik heb contact gezocht met Oxford. Ze zijn nog volop bezig om te bewijzen dat het echt werkt. Dat bewijs is er dus nog niet. De sportwereld is al gauw enthousiast over zulke dingen, maar vaak loopt het uit op een teleurstelling."
In het wielerpeloton lijkt men al wel overtuigd van de werking. Trainer Louis Delahaije van Lotto-Jumbo zegt: "Zodra het beschikbaar komt, gaan we er gebruik van maken. Het effect is misschien marginaal, maar daar draait het spelletje om. Het heeft wel toegevoegde waarde. Net als bijvoorbeeld goed slapen, gezonde voeding en hoogtestages."
Werking
Ketonen zijn een lichaamseigen stof. Ze worden aangemaakt uit vet, op het moment dat er geen suikers of koolhydraten meer beschikbaar zijn. De energie die het lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld het hart en de hersenen te laten draaien, wordt dan uit de ketonen gehaald.
Verbranding van ketonen kost minder zuurstof dan verbranding van suikers of koolhydraten. Daar zit dan ook de winst, want er wordt minder zuurstof gebruikt voor de verbranding en zo blijft er meer energie over voor andere lichamelijke activiteiten. "Maar als een wielrenner gewoon eet en drinkt onderweg, heeft hij geen ketonen nodig", meent professor Katan.
Gevaar
Er schuilt zelfs een gevaar in het gebruik van ketonen. Katan: "Een teveel aan ketonen in het bloed kan zelfs leiden tot de dood. Dan kan het bloed verzuren. Dat gebeurt weleens bij mensen die, zonder dat ze het weten, diabetes hebben. Die raken bewusteloos en ruiken naar aceton, wat een keton is. Dan is er snel een dokter nodig."
Om de positieve werking van ketonen wetenschappelijk te bewijzen is er een prestatieverbetering van twee procent nodig. Katan: "Dat zijn ze nu aan het onderzoeken, maar ik denk dat de winst op dit moment nog geen twee procent is." Het maakt Delahaije niet zo veel uit. "Wij zijn al blij met een verbetering van 0,5 procent."