Het energielabel op witgoed gaat overal naar dezelfde indeling van A tot en met G
NOS Nieuws

Nieuw energielabel moet leiden tot lagere rekening

Een nieuw Europees energielabel voor apparaten, waarin ook het waterverbruik en de geluidsproductie wordt opgenomen, gaat de consument 15 euro per jaar energiebesparing opleveren. Dat denkt de Europese Commissie, die een voorstel heeft gedaan voor een gezamenlijk Europees energiebeleid.

Consumenten denken nu soms dat ze met A+ het zuinigste apparaat hebben gekozen.

Europese Commissie

Het label moet weer terug naar de schaalverdeling A tot en met G, in plaats van de huidige schaal met A+++, A++ en A+. "Consumenten denken nu soms dat ze met A+ het zuinigste apparaat gekozen hebben, terwijl het soms het minst zuinige is", zegt de Commissie.

De Commissie heeft hoge verwachtingen van het plan. Fabrikanten en de handel zouden maar liefst 10 miljard euro meer omzet maken, doordat duidelijker is welke producten echt zuinig zijn. Verder kunnen de administratieve lasten door een eenduidig systeem omlaag gaan.

Dure tijden

De Europese Commissie wil verder een 'Energie Unie' waardoor burgers gaan profiteren van goedkopere energie door Europese samenwerking. De energierekening van consumenten moet verder omlaag doordat ze zelf duurzame energie gaan opwekken, door prijsconcurrentie op de duurzame energiemarkt en opslag van 'goedkope' reserves voor dure tijden.

De prijzen die energieleveranciers vragen moeten zijn gebaseerd op de feitelijke situatie en het werkelijke prijspeil van dat moment. Vooraf afgesproken energieprijzen en subsidies op onrendabele en vervuilende energieprojecten hebben hun beste tijd gehad, vindt de Commissie.

Hinderlijke regels

Naar verwachting wordt in 2030 de helft van de elektriciteit opgewekt door duurzame methoden zoals windmolens en zonnecellen. De Commissie wil dat deze energie wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in batterijen, voor perioden dat energiebronnen als olie en gas tijdelijk duurder zijn.

En consumenten moeten volwaardige 'energie-opwekkers' kunnen worden, voor hun eigen huishouden of voor andere consumenten, zonder dat zij tegen hinderlijke regels aanlopen.

Innovatie

De armere Europese landen die tot nog toe weinig geld hadden om in duurzame energie te investeren krijgen een eigen Innovatie Fonds van 10 miljard euro. Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije moeten daar de komende jaren hun energiemarkt mee moderniseren.

Regeringen blijven in de plannen wel zelf verantwoordelijk voor de leveringszekerheid in hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl