Georgië: Russen bezetten ons grondgebied
Georgië beschuldigt Rusland ervan een deel van het land te bezetten. De Russen hebben volgens de Georgische overheid grenspalen neergezet net buiten de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië en daarmee inbreuk gemaakt op de soevereiniteit van het land.
Na de korte oorlog met Rusland in 2008 scheidde Zuid-Ossetië zich af van Georgië. Desalniettemin rekent dat land de regio nog gewoon tot het eigen grondgebied. Daarin wordt Georgië onder meer gesteund door de NAVO-landen en de Verenigde Naties.
Zeer bezorgd
Rusland heeft sinds de oorlog al kilometers hekken en prikkeldraad neergezet langs de grens van Zuid-Ossetië met Georgië. Nu zou de grens door de Russen honderden meters zijn verlegd, waarmee ze het grondgebied hebben vergroot ten nadele van Georgië.
Het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een verklaring "zeer bezorgd" te zijn over de illegale grensmarkeringen. Georgische journalisten gingen dinsdag al de straat op in de grensplaats Khurvaleti om te protesteren tegen wat zij de "Russische bezetting" noemen.
Met het verleggen van de grens komt zo'n anderhalve kilometer van de Bakoe-Soepsa-oliepijplijn in handen van de Russen, zeggen de Georgiërs. De oliepijplijn van BP vervoert tot 10.000 vaten per dag van de hoofdstad van Azerbeidzjan naar de Zwarte-Zeehaven van het Georgische Soepsa.
De pijplijn is belangrijk voor de olietoevoer naar Europa. Tegen persbureau Reuters zegt een woordvoerder van BP dat het olietransport door de actie van Rusland niet in gevaar komt.
Kritiek
De relatie tussen Georgië en Rusland is al jaren slecht. Eind vorig jaar gingen nog tienduizenden Georgiërs de straat op om te protesteren tegen Rusland. Ze waren bang voor annexatie van de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.
In maart sloot Rusland een samenwerkingsverdrag met Zuid-Ossetië. Daarin werden afspraken gemaakt over samenwerking op militair en economisch gebied.