Op social media wordt de politie met de grond gelijk gemaakt na een filmpje dat op Facebook is geplaatst. Daarop is te zien hoe een agent uit Almere een 13-jarige arrestant geboeid aan een politiemotor laat meerennen, omdat hij een valse naam had opgegeven.
Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. De politie is in ernstige verlegenheid gebracht door het filmpje en dat is niet voor het eerst.
Controle
Video-opnames zijn aan de ene kant een middel om het werk van de politie te controleren. Zo kwam de werkelijke doodsoorzaak van Mitch Henriquez pas aan het licht nadat een filmpje van de worsteling met agenten online was gezet. En van de actie van de motoragent hadden we misschien niets geweten zonder iemand met een camera.
Aan de andere kant maken de camera's het werk voor de agenten ook moeilijker, stelt politiebond ANPV. "Als alles wordt vastgelegd, heeft dat gevolgen voor het werk van de politie. Zij worden terughoudend", zegt Geert Priem van de ANPV.
"Politie-agenten hebben een publieke taak en weten dat ze in het vizier van de camera's staan", zegt Albert Springer van de Nederlandse Politiebond. "Maar de filmpjes laten vaak maar een deel zien van wat er is gebeurd en hierdoor wordt de situatie uit de context gehaald."
Voor veel agenten is dat lastig, aldus de bond. Na hun dienst zien zij de filmpjes online waar ze herkenbaar in beeld zijn. "Dan lezen zij alle boze reacties", zegt Springer. "Die agenten hebben ook families. Kinderen zien dat hun vader of moeder opeens online is gezet. Dat levert thuis spanningen op."
"Ze zien dat sommige mensen gelijk op non-actief worden gezet, zonder dat er onderzoek gedaan is naar het incident", verklaart ook Priem van de ANPV. Hij vindt dan ook dat er terughoudend moet worden opgetreden. "Als nog niet bewezen is dat een agent een fout heeft gemaakt, moet de agent door kunnen blijven werken."
Training
De politie laat weten dat er binnen de organisatie aandacht is voor hoe agenten tijdens het werk omgaan met gefilmd worden. Zo krijgen ze bijvoorbeeld social media-training waarin dit een onderdeel is. Verder wil de politie geen details geven.