De kadavers van de dode zeehonden in het Grevelingenmeer
NOS Nieuws

Onthoofde zeehonden gevonden in Zeeland

In het Grevelingenmeer in Zeeland hebben duikers drie dode zeehonden gevonden, waarvan er twee onthoofd waren. Foto's ervan zijn op Facebook geplaatst. Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren kijkt er niet van op.

Dit jaar heeft Van der Hiele al 150 dode zeezoogdieren gevonden waarvan een deel was onthoofd. Daaronder waren zo'n dertig zeehonden. Terwijl Van der Hiele dat vertelt, is hij op weg naar een onthoofde bruinvis.

Vergunning

Van der Hiele zegt dat de zeehonden, nadat ze waren gestorven, "systematisch en handmatig" zijn onthoofd. Hij vermoedt dat de zeehonden die vandaag zijn gevonden al een paar weken dood zijn.

Meestal worden de dieren onthoofd door hobbyisten of verzamelaars. De schedels worden onder meer gebruikt voor educatie. Sommige worden geprepareerd en opgezet. Voor het onthoofden van dode zeehonden is een ontheffing nodig, die eenvoudig te krijgen is.

Eilandje

De dieren die nu zijn gevonden, zijn achtergelaten op een eilandje in het Grevelingenmeer. "Ik zou ze er zelf niet hebben achtergelaten", zegt hij. Het eilandje heeft een aanlegplaats en is toegankelijk voor watersporters. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de dieren vanmiddag verplaatsen.

Zeezoogdieren die in het wild doodgaan worden niet opgeruimd, de kadavers worden teruggeven aan de natuur. "Zodat krabben, kreeften en andere dieren voedsel hebben", aldus Van der Hiele.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl