De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius arriveert in Wenen.
NOS Nieuws

'Atoomakkoord Iran bijna rond'

De onderhandelaars in Wenen lijken dicht bij een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Mogelijk wordt dit akkoord morgen al bekendgemaakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt erg hoopvol te zijn, maar houdt nog een slag om de arm. "Er zijn eindelijk flinke knopen doorgehakt. Maar er liggen nog een paar taaie kwesties."

Ook zijn Franse collega Laurent Fabius liet zich in optimistische woorden uit over de onderhandelingen.

Diplomaten van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - en Duitsland zijn sinds afgelopen woensdag bijeen om tot een overeenkomst te komen over het atoomprogramma van Iran.

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry (met krukken) woonde een mis bij in de kathedraal van Wenen.

Het feit dat alle ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven betrokken landen vandaag in Wenen aankomen, lijkt een teken dat het akkoord rond is. Maar zeker is dit niet.

Eerder deze week was Kerry nog aanzienlijk somberder en dreigde zelfs uit het zeslandenoverleg te stappen. Begin juli leek het er ook op dat het akkoord rond was, maar kwam er op het laatste moment nog een kink in de kabel. De oorspronkelijke deadline van 30 juni is al vier keer verlegd.

Er wordt inmiddels al jaren onderhandeld over het nucleaire programma van Iran. Doel daarvan is te voorkomen dat Iran zelf kernwapens kan produceren. Teheran heeft altijd volgehouden dat het kernprogramma uitsluitend bedoeld is voor energie-opwekking en de productie van radioactieve isotopen voor radiotherapie.

Een van de gevoeligste punten bij de onderhandelingen is de eis van de westerse mogendheden dat Iran nog jaren toestaat dat buitenlandse deskundigen nucleaire installaties in Iran inspecteren en dat embargo's op wapens en nucleaire technologie intact blijven.

Ayatollah

Met de huidige Iraanse president Rohani lijkt veel meer mogelijk dan met diens voorganger Ahmedinejad. Maar uiteindelijk is het de geestelijk leider ayatollah Khamenei die aan de touwtjes trekt. Terwijl hij juist de afgelopen dagen nog fel van leer trok tegen de VS.

Khamenei zou de Iraanse onderhandelaars groen licht hebben gegeven voor de onderhandelingen, maar wel binnen een strikt mandaat: er zou absoluut niet getornd mogen worden aan de 'nucleaire rechten' van Iran.

Congres

Ondertussen waarschuwen politici in de VS al dat het moeilijk wordt om willekeurig welk akkoord met Iran door het Amerikaanse Congres goed te laten keuren. "Iedereen weet dat Iran dan op een haar na een atoommacht is."

De Democratische senator Robert Menendez zegt "angstig" te zijn voor een akkoord. Volgens hem zijn de onderhandelingen in de loop der jaren verschoven van het voorkomen dat Iran nucleaire ambities heeft naar het in toom houden van die ambities.

President Obama heeft de goedkeuring van het Congres echter wel nodig om de huidige sancties tegen Iran op te kunnen heffen. Voor Teheran is het opheffen van die sancties de belangrijkste reden om met de VN-Veiligheidsraad te onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl