Nederlandse uitvinding nieuw wapen tegen luchtvervuiling
Soms moet je afstand nemen om de dingen goed te zien, zeggen de ontwikkelaars van het ruimte-instrument Tropomi. De Nederlandse uitvinding kan eenmaal in de ruimte veel nauwkeuriger de luchtvervuiling in kaart brengen dan tot nu toe mogelijk is. Het meetinstrument wordt op dit moment in het Airbus-hoofdkwartier in het Britse Stevenage aan een satelliet gemonteerd.
Vijf jaar lang hebben Nederlandse onderzoekers en wetenschappers aan Tropomi gewerkt. De Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO sloeg de handen ineen met het KNMI en de onderzoeksinstituten TNO en SRON. Airbus was de hoofdaannemer van het project.
Het idee achter Tropomi is om vanuit de ruimte veel gedetailleerder te meten hoe het op aarde met de uitstoot van broeikasgassen gesteld staat. "Nu kunnen we dat op een gebied van 50 bij 50 kilometer, straks op een gebied van 6 bij 6 kilometer. Zo kunnen we veel preciezer de bronnen van luchtvervuiling vaststellen, tot op stadsdeelniveau. Dat is erg belangrijk om maatregelen tegen klimaatverandering te kunnen nemen", zegt Frank Meiboom van Airbus Nederland.
Gouden folie
Tropomi staat in een speciale clean room, die helemaal stofvrij wordt gehouden. Op dit moment is het instrument in gouden folie ingepakt, terwijl Airbus-medewerkers aan de satelliet werken die eronder hangt. Het geheel is niet groter dan een bestelbus. Straks in de ruimte kan Tropomi door het via de aarde teruggekaatste zonlicht aflezen wat voor soort vervuiling er in onze atmosfeer zit.
"De Nederlandse kennis wordt wereldwijd erkend. Wij zijn echt één van de voorlopers", zegt Harry Förster van de ruimtevaartorganisatie NSO. "Ruim vijf jaar lang hebben er ongeveer honderd man aan dit project gewerkt, grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid."
Tropomi wordt de komende maanden onder meer in Toulouse nog aan allerlei testen onderworpen. "We moeten alles zoveel mogelijk testen, want eenmaal in de ruimte kunnen we er niks meer aan doen", zegt Förster. Uiteindelijk zal de satelliet begin 2016 vanaf een Russische basis in Siberië gelanceerd worden en minimaal zeven jaar lang om de aarde cirkelen.