Tegenstanders confederatievlag lijken debat te winnen
Het Huis van Afgevaardigden in South Carolina heeft er woensdagavond 15 uur over gedebatteerd. Maar uiteindelijk kon de gouverneur van de staat de wet ondertekenen. De negen pennen die ze daarvoor gebruikte gingen naar de nabestaanden van de negen slachtoffers van de racistische aanslag in Charleston.
Om 10.00 uur plaatselijke tijd is de omstreden vlag voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Columbia gestreken. Ook bij andere overheidsgebouwen in de staat zal de vlag worden weggehaald. Tot opluchting van veel Amerikanen, die de vlag als een symbool van racisme beschouwen. Anderen zien het louter als een cultureel erfgoed.
Charleston
De aanleiding voor de verwijdering is de racistische aanslag in Charleston, South Carolina. Daar schoot bijna een maand geleden de blanke Dylann Roof negen Afro-Amerikanen dood in een kerk. De 21-jarige Roof had het gemunt op zwarte Amerikanen en was veel op foto's te zien met de confederatievlag.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was de confederatievlag de vlag van de zuidelijke staten. Die hadden zich afgescheiden van het noorden omdat ze tegen de afschaffing van slavernij waren. Voor veel mensen is de vlag een symbool voor racisme.
Discussie
Sinds de aanslag is er in de VS een discussie losgebarsten over het gebruik van de vlag. Vooral in de zuidelijke staten is de vlag of de afbeelding daarvan nog veel te zien. Op huizen, in souvenirwinkels, of op nummerborden van auto's. Maar de grote wapperende vlag pal voor het regeringscentrum van Columbia, de hoofdstad van de staat waar de racistische aanslag plaatsvond, veroorzaakte nog de meeste verontwaardiging. Vrij snel nadat de foto's waarop schutter Dylann Roof poseerde met de confederatievlag op internet verschenen, werden bij het regeringscentrum de eerste demonstraties gehouden. De vlag is een symbool van onderdrukking en racisme en moet verdwijnen, vinden veel Amerikanen.
Ook politici steunen dit protest. Zowel Democraten, onder wie president Obama, als Republikeinen riepen South Carolina op de vlag te verwijderen.
Maar veel zuiderlingen willen de vlag behouden. Omdat bijvoorbeeld hun voorouders in de strijd met het noorden onder deze vlag zijn gestorven. Omdat het nou eenmaal bij het zuiden hoort. De vlag zou niets met racisme te maken hebben maar alles met de geschiedenis van het zuiden.
Verboden vlag
Maar tegenstanders van de vlag lijken de discussie uiteindelijk te winnen. Warenhuisketen Walmart kwam al vrij snel met de mededeling dat alle confederatievlagproducten uit de winkels werden gehaald. Van koffiemokken tot gespen van broekriemen, alles met de omstreden vlag verdween uit de schappen.
De gouverneur van de staat Maryland verbood alle kentekenplaten met het symbool van de vlag. De tv-serie Dukes of Hazzard uit de jaren 80, waar de vlag prominent aanwezig is, werd van de buis gehaald.
Een Amerikaanse zanger Peter Muvey schreef, bij wijze van oproep, het lied Take Down Your Flag.
Op veel plaatsen in de Verenigde Staten gaat de discussie verder. Moeten nu ook standbeelden of straatnamen van zuidelijke helden uit de Burgeroorlog verdwijnen, omdat ze voorstander waren van de slavernij? Deze discussie lijkt voorlopig nog niet voorbij.
Demonstratie
Ook op andere plaatsen is de confederatievlag nu taboe. Volgens een nabestaande van een van de slachtoffers van de schietpartij is dat het enig goede dat de racistische aanslag heeft opgeleverd.
Maar het is de vraag op de vlag in het diepe zuiden van de Verenigde Staten ooit helemaal zal verdwijnen. De racistische groepering Ku Klux Klan heeft aangekondigd op 18 juli te gaan demonstreren in Columbia tegen het weghalen van de vlag. Ook de organisatie Sons of Confederate Veterans doet mee. Zij zeggen dit te doen om het cultuurgoed van de zuidelijke staten te verdedigen en niet uit racistische motieven.