Servers van de rijksoverheid bij Equinix
NOS Nieuws

Burger kan speuren in honderdduizenden 'geheime' cijfers van overheid

Wie interesse heeft in een overzicht van de leefbaarheid in Nederland, van geluidshinder van treinen, van pijpleidingen in de Noordzee, van alle basisscholen in Nederland of de werkbeleving in de publieke sector, kan vanaf vandaag zijn hart ophalen.

Wie nieuwsgierig is naar de exacte bedragen die partijleiders, zoals Samsom, Roemer, Klaver en Thieme in de partijkas hebben gestort en hoeveel duizenden euro's SP-Kamerleden in 2013 hebben afgestaan, kan ook tevreden zijn. Net als diegene die precies wil naspeuren om welke reden 2454 werknemers in de publieke sector in 2012 meer verdienden dan de Balkenende-norm.

Ruwe databanken

Want minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft een speciale website - data.overheid.nl - laten maken met honderdduizenden ruwe gegevens van 550 databanken van de overheid.

Veel gegevens zijn nieuw, benadrukt een woordvoerder van de minister. "De minister heeft bijvoorbeeld wel een jaarlijkse rapportage over topinkomens naar de Tweede Kamer gestuurd, maar niet als open data waarvan alles in een Excel-sheet te vinden is."

Pijpleidingen

Op de site staan honderden linkjes naar informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de tevredenheid van Nederlanders met hun tandarts, de plekken waar mosselen en oesters gekweekt mogen worden en de potentie van biogassen uit tuin-, groente- en fruitafval.

De minister zegt dat het publiceren van de overheidsdata een maatschappelijk doel dient. "De data wordt extra benut," zegt Plasterk. Hij verwijst naar websites zoals Buienradar.nl en Scholenkeuze.nl, die ook openbare informatie gebruiken. Nu zijn 550 databanken openbaar, dat komen er mogelijk nog 300 bij.

Wie een website wil maken voor giften aan politieke partijen, kan aan de slag. Hier alvast een kort overzicht.

Bijdrage aan politieke partijen in 2013 boven 4.500,00 euro

Naam bedrag in euro
Diederik Samsom (PvdA) 6.007
Jesse Klaver (GroenLinks) 12.744
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) 13.824
Emile Roemer (SP) 82.488

Het CDA, de ChristenUnie, D66 en de VVD krijgen nauwelijks bijdragen boven de 4500 euro. Het voormalige SP-Kamerlid Jan de Wit heeft het grootste bedrag gegeven; 93.888 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl