Een artist impression van een plastic weg
NOS Nieuws

Geen asfalt, maar plastic wegen

Bouwbedrijf VolkerWessels wil in de toekomst autowegen aanleggen van gerecycled plastic. Het bedrijf presenteert vandaag het concept PlasticRoad en belooft dat zo’n duurzame weg sneller aan te leggen is en langer meegaat.

"Plastic biedt ontzettend veel voordelen, zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van wegen", zegt directeur Rolf Mars van KWS Infra. De grootste wegenbouwer van ons land, een dochter van VolkerWessels, is verantwoordelijk voor de uitvinding. "Het is een vrijwel onderhoudsvrij product”, zegt Mars. "Slijtage is er amper en het materiaal is ongevoelig voor weersinvloeden."

Vorst en hitte

Volgens Mars kan een plastic weg tegen zware vorst en extreme hitte. 40 graden vorst, of 80 graden boven nul zouden geen probleem zijn. "We schatten bovendien in dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden. En minder onderhoud betekent natuurlijk ook minder files."

VolkerWessels claimt dat de wegen met 100 procent gerecycled materiaal worden aangelegd. Plastic en kunststof worden verwerkt tot 'prefab' wegdelen. De constructie is hol. Dat betekent dat er ruimte is voor kabels, leidingen en water. "En ook dat kan prefab worden geïntegreerd", zegt Mars.

Kansen

De multinational denkt een wereldprimeur in handen te hebben. "Voor zover bekend zijn wij hiermee de eerste." Toch mikt het bedrijf eerst op de Nederlandse markt, want hier liggen kansen. "Door het lichte gewicht is het ideaal voor een zandondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland."

Er is ook een nadeel: de opdrachtgevers moeten nog worden overtuigd van nut en noodzaak. "Dat betekent dat we gemeenten, provincies en het Rijk voor ons moeten winnen. Want zij gaan over 99 procent van ons werk", benadrukt Mars.

Prijzig

Ook zijn er nog financiële obstakels: innovatie is prijzig. De wegenbouwer zoekt daarom kapitaalkrachtige partners om een proef te financieren en uit te voeren. "We denken aan fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, maar ook aan de recyclebranche." Rolf Mars zoekt niet alleen geld, maar ook expertise. "We willen graag samenwerken met universiteiten en andere kenniscentra."

De eerste gegadigde voor een stukje plastic weg heeft zich al gemeld: Rotterdam. Die gemeente wil graag meedoen aan een proef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl