'Nationale Politie heeft niet voldoende zicht op eigen vastgoed'
De Nationale Politie heeft geen goed zicht op het eigen vastgoed. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport. De vastgoedportefeuille moest een van de besparingsposten zijn bij de vorming van de Nationale Politie.
Op 1 januari 2013 gingen onder meer de 25 regionale korpsen en het KLPD op in een korps met tien regionale eenheden, een landelijke eenheid en het politiedienstencentrum.
Sommige dingen gingen volgens de Rekenkamer goed, zoals het ontwikkelen van vastgoedmanagement. Maar onder meer een actueel beeld van de kosten en besparingen ontbrak.
Ruim duizend panden
De Algemene Rekenkamer heeft vastgesteld dat de Nationale Politie meer dan duizend panden heeft, vooral veel kantoren. "Daar moet je goed zicht op hebben, voordat je weet wat je afstoot, wat je verkoopt en wat je overhoudt", zei Arno Visser van de Rekenkamer op NPO Radio 1.
De Nationale Politie weet volgens Visser niet goed waar de kosten en uitgaven zitten op middellange termijn. "Dat betekent dat je soms wel eens verkeerde beslissingen zou kunnen nemen."
424 miljoen
Het bedrag dat de Nationale Politie van het kabinet vanaf 2019 per jaar moet bezuinigen, is inmiddels opgelopen tot 424 miljoen euro. Onderdeel daarvan is een besparing vanaf 2025 van 76,5 miljoen per jaar op huisvesting.
Doordat er te weinig zicht is op de besparingen en kosten, is het volgens de Algemene Rekenkamer de vraag in hoeverre de Nationale Politie die besparing gaat realiseren.
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie herkent zich in het beeld. Hij onderschrijft volgens de Rekenkamer de aanbevelingen en ziet ze als ondersteuning om "de knelpunten" op te lossen.
Meer problemen
De afgelopen maanden was er veel kritiek op de vorming van de Nationale Politie. Na kritische rapporten van het ministerie, een lobby van burgemeesters en een brandbrief van agenten luidde vorige maand de politietop zelf de noodklok.
De korpsleiding wil het roer drastisch omgooien. Er wordt onder meer voor gepleit om burgemeesters weer meer te zeggen te geven over de politie en om veel scherper te kiezen welke misdaadbestrijding prioriteit krijgt.