Gasloos wonen in opkomst
Er worden steeds meer huizen gebouwd die alleen elektriciteit gebruiken voor hun energievoorziening. De zogeheten All-Electric-huizen hebben een eigen waterpomp, waarmee warm water uit de grond het huis in wordt gepompt. Daarvan zijn er nu ruim 2000, maar netbeheerders en energiebedrijven zeggen dat het er steeds meer worden.
Door de toenemende onzekerheid over het aardgas en de klimaatdiscussie kiezen projectontwikkelaars, overheden en netbeheerders vaker voor wijken zonder gasleidingen. "Het zijn nu kleine aantallen maar de ambitie is om meer dan honderdduizend huizen op deze manier van energie te voorzien", zegt Marko Kruithof, manager Duurzaam van netbeheerder Stedin.
Toekomst
Hoog Dalem in Gorinchem is zo'n All-Electric wijk. De duizend huizen worden verwarmd met een warmtepomp op elektriciteit. Die haalt grondwater uit een bron onder de wijk. Het water stroomt door leidingen in de vloeren en kan in de zomer ook als koeling dienen.
Een klein aantal woningen is helemaal zelfvoorzienend. Die hebben zonnepanelen op het dak en bij wijze van proef een accu die zonnestroom opslaat. "Optimaal werkt die opslag nog niet maar het is wel de toekomst", zegt bewoonster Mandy van der Ploeg. Zij is zeer tevreden over haar woning op elektriciteit.
Je hoeft geen twee energiesystemen, dus elektriciteit en gas, naast elkaar aan te leggen. Dat scheelt kosten. En het is ook veiliger.
Goedkoper en veiliger
Ronald Schilt adviseert op het gebied van gasloze wijken. Volgens hem heeft gasloos wonen, behalve dat het duurzaam is, nog twee belangrijke voordelen. "Je hoeft geen twee energiesystemen, dus elektriciteit en gas, naast elkaar aan te leggen. Dat scheelt kosten. En het is ook veiliger. Er vallen ieder jaar een aantal doden door ongelukken met gas."
Toby Elson van energiebedrijf Eneco ziet de ommekeer aan de aanschaf van warmtepompen die de cv-ketel vervangen. Die is de afgelopen vijftien jaar explosief gestegen, van zo'n 6000 naar 100.000 per jaar.
Stimuleren
Ook huizen met stadsverwarming hebben geen gasleidingen. Die bewoners krijgen warm water uit bijvoorbeeld een afvalcentrale om hun huis te verwarmen. Huizen met stadsverwarming zijn er op dit moment veel meer dan All-Electric: naar schatting 600.000.
Minister Kamp wil de bouw van huizen zonder gas stimuleren. Daarnaast moeten bestaande huizen beter geïsoleerd worden waardoor ze minder energie verbruiken.