IS-strijders patrouilleren in hun kalifaat
NOS Nieuws

IS executeert leden van verzetsgroep in Raqqa

De terreurgroep Islamitische Staat heeft twee leden van de organisatie Raqqa is Being Slaughtered Silently (RSS) geëxecuteerd. Een filmpje van de executie werd vandaag gepubliceerd. IS wil hiermee een klap toebrengen aan het populaire undercovernetwerk.

Oorspronkelijk werd de groep opgericht als verzet tegen de Syrische regering. Maar sinds de Noord-Syrische stad Raqqa door Islamitische Staat is aangewezen als hoofdstad van het kalifaat, richt de groep zich op IS.

De kleine twintig leden van Raqqa is Being Slaughtered opereren in het geheim. Ze tonen hun verzetsdaden via hun site en sociale media; op Twitter hebben ze ruim 26.000 volgers.

Nieuwbron

Raqqa is Being Slaughtered Silently ('Raqqa wordt in stilte afgeslacht') is opgericht om ruchtbaarheid te geven aan de misdaden. Met behulp van verklaringen van anonieme burgers, video's en foto's laat men het alledaagse leven in Raqqa zien en vooral de wreedheden van IS.

Omdat journalisten en hulporganisaties het gebied niet in kunnen, is RSS een belangrijke nieuwsbron geworden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Executie

Op het executiefilmpje van IS, dat vandaag werd gepubliceerd, zijn twee jongemannen in oranje pakken te zien. Ze worden geïntroduceerd als Bashar Abdul Atheem en Faisal Hasan al Habib en ondervraagd over hun anti-IS-activiteiten.

Het duo bekent dat ze 400 dollar kregen voor het nemen van foto's van olieputten in de provincie van Raqqa. Aan het eind van het filmpje worden ze doodgeschoten door twee IS-militanten.

Een anonieme woordvoerder van RSS laat weten dat IS deze twee mannen inderdaad heeft geëxecuteerd. Maar hij wil niet bevestigen dat ze actief waren bij de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl