NOS NieuwsAangepast

Rutte: nog ingewikkelder geworden dan het al was

Minister-president Rutte zegt dat het Griekse 'nee' de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan die al was. De premier heeft vanavond telefonisch contact gehad met meerdere collega's in Europa.

De VVD stelt na het 'nee' in het Griekse referendum de vraag of Griekenland nog meer hulp kan krijgen. Volgens Kamerlid Mark Harbers zou verdere hulp alleen mogelijk zijn als er nog veel meer bezuinigd wordt dan in het voorstel waarover gestemd werd, "en juist tegen verdere bezuinigingen hebben de Griekse regering en bevolking nu nee gezegd".

Het CDA vindt dat er nu geen betaling aan Griekenland kan plaatsvinden en dat de ECB de geldkraan aan de Griekse banken niet verder kan openen. De Griekse regering heeft volgens het CDA een vertrouwensbreuk tussen de Griekse bevolking en de Europese instellingen tot stand gebracht.

Reces

PvdA en D66 willen dat Griekenland ook na het 'nee' in het referendum over hervormingen in de euro blijft. Ze vinden dat het nu aan de Griekse regering is om samen met de andere Europese regeringen een oplossing te vinden.

SP-leider Roemer wil de commissie-Financiën van de Tweede Kamer van reces terugroepen om van premier Rutte en minister Dijsselbloem te horen welke gevolgen het Grieks 'nee' heeft voor het Nederlandse beleid.

PVV-leider Wilders zegt dat het Griekse nee moet leiden tot een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone, "hoe eerder hoe beter".

Benieuwd

D66-leider Pechtold vindt dat de uitslag moet worden gerespecteerd, maar stelt ook dat de noodzaak tot hervormingen onverminderd groot is. "De afgelopen weken hebben we vaak gehoord dat Syriza niet uit de EU en de euro wil, dus ik ben benieuwd wat de Griekse regering nu wil. De bal ligt bij hen."

Wilders zegt dat hij premier Rutte zal houden aan de belofte dat Nederland het belastinggeld terugkrijgt dat "in de Griekse bodemloze put is gestort". Verder zegt hij dat vandaag het begin is van de ontmanteling van de eurozone. Hoe eerder Nederland de eurozone verlaat, hoe beter, vindt hij.

Roemer vindt dat de Europese schuldeisers met de Griekse regering moeten werken aan "een sociaal en duurzaam akkoord." Hij vindt dat het Griekse volk massaal van haar democratische recht gebruikt heeft gemaakt door nee te stemmen tegen "het harde en contraproductieve bezuinigingsbeleid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl