Brie, twee, één: de Tour is nu echt los

Vandaag barst opnieuw de Tourgekte los in ons land. Na de tijdrit van gisteren rijden de renners in de tweede etappe vanuit Utrecht via Rotterdam naar Zeeland. De eindstreep ligt op Neeltje Jans.

Wielerfans maken het zich langs het hele parcours gemakkelijk met stoeltjes, koele drankjes en BBQ's. Snackbarhouder Kees Breure bereidt zich voor op voor de drukste dag van het jaar. Hij heeft namelijk de enige snackbar op Neeltje Jans. Ondertussen schrobt Cock Verkerk de piemels op het parcours in Oudewater.

Etappe 2: Utrecht-Neeltje Jans

De renners starten vanmiddag rond kwart over 1 vanuit Utrecht. Voormalig topsprinter Kenny van Hummel laat je het 166 kilometer lange parcours van vandaag zien:

Van Hummel weet wat nodig is op Neeltje Jans

De beste raad is voorraad.

Kees Breure, eigenaar van de enige snackbar op Neeltje Jans

Enige snackbar

Neeltje Jans heeft twee eetgelegenheden, waaronder de snackbar van Kees Breure, De Helling. Maar hij is de enige die vandaag open is. De enige andere eettent op het kunstmatige eiland is vandaag dicht, omdat het zondag is.

Kees verwacht dat ie het daarom extra druk krijgt, en heeft zoveel mogelijk friet, frisdrank en snacks ingeslagen. "De beste raad is voorraad", vertelt hij aan Omroep Zeeland. "Ik verwacht wel dat het druk gaat worden. We gaan het zien." Helemaal alleen is hij niet: er staan vandaag ook veel eendagskraampjes bij de finish.

Het is geen grap. Ik heet echt Cock met C-O-C-K.

Cock Verkerk, schoonmaker van piemels op parcours

Piemels

Gisteren zagen we ze ook al voorbij komen, en ook vandaag staan er weer piemels getekend op het parcours. Dit keer in Oudewater. En geen grap, de man die ze tevergeefs probeert weg te schrobben heet Cock Verkerk. "Maar ik heb ze niet zelf getekend hoor!", zegt de inwoner van Oudewater tegen RTV Utrecht.

Omdat ze met watervaste verf zijn aangebracht, valt het niet mee ze weg te krijgen. Gelukkig komt de gemeente hem straks helpen om de piemels weg te spuiten.

Cock Verkerk probeert een piemel van het parcours te schrobben.

Rondje Utrecht

"Er is nog genoeg plek bij de hekken, maar het begint nu wel vol te lopen",vertelt verslaggever Arno LeBlanc vanaf de Catherijnesingel in Utrecht. "De etappe begint straks met een zogeheten 'neutrale start'. Dat betekent dat de renners tijdens de eerste 10 kilometer eerst een rondje door de stad en onder de Domtoren rijden, voordat de rit officieel begint vanaf het FC Utrecht-stadion De Galgenwaard."

Bij de Dom staat het al wel vol met wielerfans en ook op de route richting Rotterdam maken fans het zich gemakkelijk. Zo hebben drie fans bij Harmelen alvast hun mini-BBQ aangezet. "Wij zijn er helemaal klaar voor", vertellen ze. "We gooien er flink wat spek op, dan kunnen we de renners ook wat aanbieden. Die mannen hebben natuurlijk ook honger."

Bij Harmelen staat de BBQ al aan
Bij de Domtoren in Utrecht is niet veel plek meer
Maar hier is het nog erg rustig

Slecht weer

Er is slecht weer op komst. De renners krijgen vanmiddag te maken met regen en onweer, waardoor waaiervorming zeker niet uit te sluiten is. Daarbij gaan de renners schuin achter elkaar rijen om de windweerstand te verkleinen. De koppositie wordt dan bewust afgewisseld, omdat je dan de meeste wind vangt.

Deel artikel: