Een Zuid-Sudanese vrouw bij haar vernielde hut in Leer
NOS Nieuws

VN-mensenrechtenraad veroordeelt geweld Zuid-Sudan

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève heeft een resolutie aangenomen waarin het gruwelijke oorlogsgeweld in Zuid-Sudan tegen vrouwen wordt veroordeeld. Nederland was een van de initiatiefnemers van de resolutie, samen met een aantal Afrikaanse landen.

Afgelopen week kwam een rapport van de Verenigde Naties naar buiten waarin staat dat in Zuid-Sudan regeringsmilitairen talrijke vrouwen en meisjes hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Sommigen werden levend verbrand, zeggen ooggetuigen.

In de resolutie staat dat een speciaal onderzoeksteam van de VN nader onderzoek gaat doen naar de verkrachting en verbranding van vrouwen. Een woordvoerder van het leger in Zuid-Sudan heeft laten weten dat VN-rapporteurs welkom zijn. Hij wijst de beschuldigingen over geweld tegen vrouwen van de hand.

Opsporen en straffen

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking noemt de berichten schokkend en wil dat de regering van Zuid-Sudan de daders opspoort en bestraft. "Met name het geweld tegen vrouwen en meisjes heeft verschrikkelijke vormen aangenomen. Daarbij gaat het niet om incidenten, maar stelselmatige misdaden", zegt Ploumen.

Onder meer Nederland eist onmiddellijk een einde aan alle mensenrechtenschendingen in Zuid-Sudan. Ploumen: "De camera’s van de wereld staan momenteel niet in Zuid-Sudan. Daardoor is er minder media-aandacht voor wat er daar misgaat. Maar dat maakt de mensenrechtenschendingen en de ontsteltenis daarover niet minder urgent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl