#SunburnArt: ziet er leuk uit, maar is extreem gevaarlijk

Het is een nieuwe vorm van body art: met zonnebrandcrème een vorm op je lichaam tekenen en vervolgens in de zon liggen. De rest van je lichaam verbrandt, behalve het getekende vormpje. Het levert opmerkelijke 'kunstwerkjes' op maar is ontzettend gevaarlijk, zeggen dermatologen. Zij waarschuwen niet mee te gaan in de trend.

Hoewel iedereen wel weet dat verbranden door de zon niet goed voor je is, heeft een aantal mensen daar blijkbaar lak aan. Zij delen hun creaties op social media onder de hashtag #SunburnArt. Op de foto's is duidelijk te zien dat ze flink verbrand zijn.

Erg dom, vindt dermatoloog Mandy Prins van het Máxima Medisch Centrum. "Dit is echt heel gevaarlijk. Het lijkt nu allemaal heel erg leuk, maar de kans is erg groot dat je na 15 tot 20 jaar huidkanker krijgt."

Beschadigingen

Op het moment dat je verbrandt, beschadigt je DNA, vertelt Prins. "Dat gebeurt al bij heel weinig zonlicht, maar dat kan je lichaam nog goed opvangen. Maar als je echt verbrand bent, herstelt dat niet meer."

Dat voel je meteen: je kan rillingen en koorts krijgen, en als je heel erg verbrand bent blaren en littekens of een zonnesteek. Maar het echte gevaar dient zich dus pas jaren later aan. "Het gaat vaak om jonge mensen, die zich onsterfelijk voelen. Ze moeten zich daarom goed realiseren dat de kans op huidkanker op latere leeftijd echt heel veel groter wordt."

Optelsom

Ook Jorrit Terra, als dermatoloog verbonden aan het UMC Groningen, waarschuwt voor de gevaren van deze 'kunstvorm'. "Je smeert de zonnebrand gedeeltelijk op, en op de rest van je lichaam laat je straling van de zon komen. Deze trend moedigt aan onbeschermd in de zon te gaan. Ik vind dat geen goede ontwikkeling", zegt hij. "Zo'n zonne-tattoo is nu misschien mooi, maar later heb je spijt."

De schade van verbranding is blijvend, zelfs na één keer. "Op jonge leeftijd verbranden is funest voor latere leeftijd. De uiteindelijke schade is namelijk een optelsom van alle zonverbrandingen en DNA-schade die je in je leven hebt opgebouwd", zegt Terra.

Nederland

Op dit moment speelt de sunburn-trend vooral in Amerika. "Als dit een trend in Nederland wordt, zal de dermatologenvereniging zeker stelling nemen en mensen waarschuwen", zegt Prins. "Maar ik vraag me af of Nederlanders echt zo gek zijn."

"De zon is goed voor een mens, maar overmatige blootstelling en zonverbranding natuurlijk niet", zegt Terra. "Amerikaanse dermatologen waarschuwen ook al voor de gevaren. Ik sluit me daar helemaal bij aan."

Hoe moet het wel?

Alles wat ‘te’ is, is niet goed, zegt Prins. "Je kan natuurlijk best even genieten van de zon, maar je moet niet gaan bakken. Smeer je daarnaast goed in. Onze vereniging raadt factor 15 aan, maar zelf adviseer ik altijd factor 30."

En vaker smeren. "Mensen smeren te weinig, en niet vaak genoeg. Het is eigenlijk net als met schilderen, dan moet je ook meerdere lagen gebruiken", bevestigt Terre. "Als je zweet of in het water gaat, moet je steeds weer opnieuw smeren." Vergeet ook niet de zonnebrand eerst even in te laten werken, waarschuwen zowel Prins als Terre. Anders ben je nog steeds niet goed beschermd.

Deel artikel: