'Autisme niet op tijd herkend'
Volwassenen bij wie autisme zich op latere leeftijd openbaart, dolen gemiddeld acht jaar in het medische circuit voordat zij de juiste diagnose krijgen. Daardoor krijgen zij niet op tijd de juiste begeleiding. Dat constateren onderzoekers van de werkgroep Vanuit autisme bekeken.
Als belangrijkste oorzaak van de vertraging noemen zij dat mensen vaak eerst een andere diagnose krijgen. Bijkomende psychische aandoeningen komen namelijk vaak eerder aan het licht, waardoor autisme over het hoofd wordt gezien. "Het behandeltraject sluit dan niet aan bij de patiënt", zegt onderzoeker Patricia van Deurzen.
Verbeterd
Toch is er volgens de werkgroep sprake van verbetering. Gemiddeld doorlopen mensen drie trajecten voordat zij de diagnose autisme te horen krijgen. Voor het jaar 2000 waren dat er nog gemiddeld zeven.
Dat de diagnose bij jong volwassenen en volwassenen nog vaak te lang op zich laat wachten, komt volgens de onderzoekers doordat zij te laat een autisme-deskundige zien. De onderzoekers willen dat bijvoorbeeld ook in de huisartsenpraktijk meer mensen met specialistische kennis de consulten gaan doen.
"Een van onze onderzoekers is als kinder- en jeugdpsychiater ook verbonden aan een huisartsenpraktijk. Hij kan worden ingevlogen als er een vermoeden bestaat van autisme", zegt Van Deurzen. "Dat verkort het traject voor patiënten aanzienlijk."
De werkgroep onderzocht 800 dossiers van twee verschillende instellingen. De onderzoeksgroep bestond uit zowel deskundigen als patiënten. Staatssecretaris Van Rijn krijgt de resultaten vandaag overhandigd.