Ermelinda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons de komende week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen, zoals jij en ik.
"Volgens de laatste peilingen wordt het steeds waarschijnlijker dat de ja-stemmers zullen overwinnen bij het referendum. Toch gaan we tot zondag strijden om zoveel mogelijk mensen te overtuigen welke gevolgen een 'nee-stem' voor ons heeft."
"Academici, publieke figuren, politici en mensen zoals ik - die in het buitenland hebben gestudeerd - zijn de afgelopen dagen continu in de weer om mensen ervan te overtuigen dat Griekenland in de EU moet blijven. We schrijven artikelen, spreken in het openbaar en gebruiken social media."
"Waarom? We stevenen op de afgrond af. We vragen daarom alle nee-stemmers om van gedachte te veranderen. Onze regering heeft geen helder plan bij een mogelijke Grexit en de daarbij behorende terugkeer naar de drachme. Het zou mijn generatie in de meest kwetsbare positie brengen."
We stevenen op de afgrond af. We vragen daarom alle nee-stemmers om van gedachte te veranderen.
"We stemmen 'ja', omdat we Europa zien als een veilige haven voor de toekomst. Daar fantaseren we over. Mijn vrienden en ik hebben een passie voor de democratie. Wij stemmen niet voor een optie die gesteund wordt door partijen met de gevaarlijkste ideologieën. Die claimen dat we moeten vechten voor onze onafhankelijkheid, terwijl ze alleen maar een isolement nastreven."
"Ik geloof dat aanstaande zondag het aantal ja-stemmers veel hoger ligt dan 47 procent van de bevolking. Grieken willen niet de parasieten van Europa zijn. Een overwinning van het nee-kamp moet worden voorkomen. Anders zullen diegenen die geloven in een Europees Griekenland de komende jaren leven met een schuldgevoel en spijt, omdat we niet hebben gedaan wat we hadden moeten doen."
"Voor het eerst laten de peilingen vandaag zien dat de meerderheid 'ja' gaat stemmen. Ik was één van die kiezers die overstapten en zie dat overal om me heen."
"Maar er zijn nog steeds fanatieke nee-stemmers. Ze zeggen dat de ja-stemmers minder van hun vaderland houden en maken ze uit voor verraders, lafaards en minder beschaafde dingen. Dat verdeelt ons nog verder."
"Waarom er nu meer ja-stemmers zijn? Ik hoor verschillende redenen. Het sluiten van de banken maakte mensen bang. Of de propaganda in de media, maar het vaakst hoor ik: de peilingen kloppen niet. Ja, mensen vinden gesloten banken eng. En ja, de media beïnvloeden mensen. Maar dat zijn niet de belangrijkste redenen, ook niet voor mij."
Fanatieke nee-stemmers maken de ja-stemmers uit voor verraders, lafaards en minder beschaafde dingen.
"Meer en meer komen leugens van de regering aan het licht. De politici verliezen elk uur meer vertrouwen. Nu zeggen ze dat ons spaargeld veilig is, dat ze een kleine belasting gaan heffen op spaartegoeden boven de 10.000 euro. Hun plan om Griekenland uit de eurozone te gooien, wordt steeds duidelijker."
"De zwakte van de mensen is dat ze voor de gek gehouden willen worden. En hun vloek is dat ze daar op een gegeven moment achter komen. De meningen slaan dus om door een gebrek aan vertrouwen in onze regering. Maar ik vraag me af of we de leiders van Europa kunnen vertrouwen dat we in de eurozone wél een goede toekomst hebben."