Brengt Griekenland Italië en Spanje aan het wankelen?
Als de Griekse financiële crisis een besmettelijke ziekte is, zijn de zuidelijke eurolanden in het bijzonder vatbaar. Net als Griekenland kijken Spanje en Italië aan tegen astronomische schulden.
Dat de vrees voor besmetting niet ongegrond is, blijkt op de financiële markten. De Europese beurzen openden vanochtend procenten lager. Belangrijker nog is dat beleggers Italiaanse en Spaanse staatsleningen van de hand deden. Direct gevolg was dat de rente op deze staatsleningen omhoogging, waardoor de regeringen in Rome en Madrid meer geld kwijt zijn aan de financiering van hun schulden.
Het doet denken aan de eurocrisis van enkele jaren geleden. Toen moesten de leiders van de eurozone alle zeilen bijzetten om financiële markten te kalmeren. Staatsobligaties van de zogenoemde knoflooklanden Italië, Spanje, Portugal en Cyprus gingen massaal in de verkoop, de rente op die obligaties steeg torenhoog en een faillissement van deze landen dreigde. Ook Ierland ging langs de rand van de afgrond.
Italie
Het schrikbeeld dat dit gevaar opnieuw de kop opsteekt, houdt Italië bezig, zegt correspondent Rop Zoutberg. "De overheid heeft een schuld van 2200 miljard euro. Een hogere rente kost de regering miljarden euro's."
Door de beursreactie steeg de rente op Italiaanse staatsleningen vanochtend tot het hoogste punt sinds november vorig jaar. "De afgelopen tijd stonden de lampen vooral gericht op Griekenland, waar het nog erger was. De angst hier is dat de aandacht nu verschuift naar de Italiaanse schuldenlast."
Spanje
De Spaanse minister Luis de Guindos van Economische Zaken stelde vanochtend dat de Griekse crisis niet overslaat naar zijn land. "De situatie in Spanje is totaal anders dan die in Griekenland", zei De Guindos na een crisisoverleg van het Spaanse kabinet.
Hij voegde eraan toe dat de regering geen noodplan maakt. "We zijn goed voorbereid." Daar komt bij dat de economie er nu veel beter voorstaat dan enkele jaren geleden, toen Spanje in een diepe crisis zat en de huizenmarkt volledig instortte. "Er is geen land in de eurozone dat zo snel groeit als het onze."
Gisteren zei premier Rajoy dat hij zich wel zorgen maakt. "Maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de verkiezingen in november", zegt correspondent Jessica van Spengen. "De uitspraak was gericht op de partij Podemos, die als de Spaanse versie van Syriza wordt gezien. Hij wilde zeggen dat het een foute boel wordt als je daarop stemt."
Krachtige instrumenten
Niet alleen de Spaanse economie staat er sterker voor, ook die in Italië groeit weer, zij het bescheiden. Er is nóg iets veranderd in vergelijking met enkele jaren geleden, namelijk dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties gaat opkopen van landen die in de gevarenzone dreigen te komen. "We zijn goed beschermd", zegt minister Pier Carlo Padoan van Economische Zaken. "De effecten op de financiële markten zullen uiteindelijk beperkt blijven. De ECB beschikt over krachtige instrumenten om ons af te schermen."