Slik jij medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden en kan je daarom een ritje in de auto wel vergeten? Dat kan wel eens gaan veranderen. Onderzoekers van de universiteiten Maastricht, Utrecht en Groningen gaan onderzoeken of dat soort medicijnen op de lange termijn ook slecht samengaan met autorijden.
Dat je niet mag autorijden als je bepaalde medicijnen gebruikt, is niet voor niets. "Van de medicijnen word je slaperig, waardoor je je minder goed kan concentreren", zegt Jan Ramaekers van Universiteit Maastricht.
Alleen is die regel gebaseerd op onderzoek naar medicijngebruik op de korte duur. "De verwachting is dat mensen daar op de lange termijn minder last van hebben", zegt Ramaekers.
Rachelle Zandkuijl, die meedoet aan het onderzoek, slikt al 10 maanden antidepressiva, antipsychotica en slaapmiddelen, vanwege psychische problemen. Zij vindt dat ze prima achter het stuur kan kruipen: "De eerste twee weken was ik echt een zombie en kon ik niet rijden. Nu slik ik de medicijnen al 10 maanden en merk ik er niets meer van".
Er zit dus zo'n gele sticker met een waarschuwing op het doosje van haar medicijnen. Toch stapt ze een paar keer per week in de auto, net als vermoedelijk veel andere medicijngebruikers.
Voor het onderzoek moet ook een groep mensen rijvaardigheidstests doen onder invloed van twee glazen alcohol. "Als het effect van het geneesmiddel vergelijkbaar is met een alcoholpromillage van 0.5, dan kan je met die medicijnen niet rijden", verklaart Ramaekers.
De universiteiten zoeken nog proefpersonen.