Europese regeringsleiders in Brussel
NOS Nieuws

'EU-landen niet akkoord met verplichte opvang migranten'

De regeringsleiders van de Europese Unie willen niet worden verplicht om asielzoekers uit Italië en Griekenland op te vangen. Wel hebben ze afgesproken dat de lidstaten die dat willen 40.000 migranten gaan opvangen, meldt het Britse persbureau Reuters op basis van een uitgelekte ontwerp-verklaring.

Hoeveel migranten elk land precies opneemt, wordt op een later tijdstip bepaald. Voor de herverdeling van de migranten over Europa is twee jaar uitgetrokken.

Met het akkoord is het voorstel van de Europese Commissie over een verplichte opvang van asielzoekers - zoals verwacht - van tafel.

Opofferingsgezindheid

Bij zijn aankomst bij de EU-top in Brussel zei voorzitter Donald Tusk al: "Solidariteit zonder opofferingsgezindheid is je reinste huichelarij". Tegelijk benadrukte hij dat er in Europa geen plek is voor iedereen.

Alleen echte vluchtelingen zijn welkom, zei hij, "maar het is onze prioriteit om de illegale migratie in te dammen."

Premier Rutte benadrukte voor aanvang van de top nog voorstander te zijn van de verplichte quota voor opvang van migranten. "Als dat niet lukt", zei Rutte, "zullen we moeten zien of andere landen bereid zijn vrijwillig te leveren."

Hek

Een aantal Midden- en Oost-Europese landen waren fel tegen een verplichte opvang van vluchtelingen. Verwijzend naar zijn omstreden plan om een hek langs de grens te bouwen, zei de Hongaarse premier Orban in Brussel: "Wij denken dat er maar één oplossing is: iedereen moet zijn eigen grenzen verdedigen."'

Dit jaar hebben al 100.000 migranten vanaf de Noord-Afrikaanse kust of via Turkije de oversteek naar Europa gewaagd. 2000 mensen zijn tijdens de oversteek verdronken of worden nog vermist.

Brexit

De regeringsleiders spraken vanmiddag eerst over het Britse voornemen om de relatie met de EU te herzien, zoals premier Cameron in zijn verkiezingscampagne heeft beloofd. De Britten mogen zich uiterlijk eind 2017 uitspreken over de vraag of hun land in de EU moet blijven of niet.

Cameron wil in Brussel onderhandelen over gunstiger voorwaarden voor het EU-lidmaatschap.

Andere onderwerpen die ter tafel komen, zijn de strijd tegen het terrorisme en de toekomst van de eurozone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl