Bindend studieadvies ouderejaars van de baan, maar niet in Leiden

Er komt geen bindend studieadvies (BSA) voor tweede en derdejaarsstudenten. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het 'advies', maar vindt wel dat het experiment met het bindend studieadvies voor ouderejaars in Leiden mag worden afgemaakt. Die studenten lopen dus nog wel het risico van hun opleiding gestuurd te worden als ze onvoldoende punten hebben.

Studentenvakbond LSVB is blij met het besluit, maar wil ook dat het experiment wordt stopgezet. "Als je nu al weet dat het bindend studieadvies voor ouderejaars er niet komt, waarom laat je het experiment dan wel nog doorlopen?", zegt voorzitter Tom Hoven.

Studenten van de Universiteit Leiden

Stok achter de deur

Voor eerstejaars in het hoger onderwijs bestaat er al een bindend studieadvies. Het klinkt als een advies, maar betekent dat studenten die te weinig studiepunten halen, worden weggestuurd van de opleiding. "We zien nu dat er een grote groep studenten uitvalt", zei minister Bussemaker eerder. "Dat heeft er vaak mee te maken dat ze niet voldoende bij het onderwijs betrokken zijn en niet hard genoeg werken". Het bindend studieadvies moet de druk op de studenten opvoeren.

Die stok achter de deur leek de minister ook nuttig voor tweede en derdejaarsstudenten, daarom liet ze de Universiteit Leiden in 2013 een experiment met het negatief studieadvies starten. 'Ondoordacht en onnodig', vindt het LSVB. "Je krijgt straks wetenschappers die heel snel zijn opgeleid, maar misschien niet kwalitatief de beste zijn."

Als je pas na twee of drie jaar wordt weggestuurd, loop je een behoorlijke schuld op. Met alle gevolgen van dien.

Tom Hoven, LSVB

Financiële problemen

Daarnaast kan het negatief studieadvies studenten in financiële problemen brengen, zegt de studentenvakbond. Omdat de basisbeurs voor studenten vanaf 1 september wordt vervangen door het leenstelsel, moeten nieuwe studenten al het geld voor hun opleiding lenen.

"Als je dan pas na twee of drie jaar wordt weggestuurd, loop je een behoorlijke schuld op", zegt Hoven. "Met alle gevolgen van dien." Ook een deel van de Kamer wil zo snel mogelijk af van het experiment, om dezelfde redenen.

Minister Bussemaker wil het experiment afmaken.

Afmaken

Toch wil minister Bussemaker het experiment graag afmaken en in 2018 evalueren. Ze wil graag weten wat de effecten van het bindend studieadvies zijn op de kwaliteit van het onderwijs.

Mochten de studenten toch in de problemen komen door het experiment, dan kan ze naar eigen zeggen direct de stekker eruit trekken. "Maar ik heb geen signaal dat dat het geval is." Studenten die zich in Leiden aanmelden, weten volgens haar prima waar ze aan beginnen.

Deel artikel: