NOS Sport

Arens: Europese Spelen goed voor jonge judoka's

Nederlandse judoka's gaan voor medailles in Bakoe

De judowereld reageerde verdeeld op het nieuws dat de EK judo tijdens de Europese Spelen in Bakoe worden gehouden. Bondscoach Maarten Arens was een van de sceptici, maar nu hij in Bakoe is aangekomen is er ook ruimte voor enthousiasme.

"Het is fantastisch geregeld allemaal. Het is een Olympische Spelen in het klein met een olympisch dorp en mooie gelegenheden om te slapen. Het is heel erg goed georganiseerd."

Het verschuiven van de EK, die oorspronkelijk gehouden zouden worden in april in Glasgow, was volgens Arens verre van ideaal. "Dit is heel vervelend. We hebben in onze planning rekening gehouden met een EK over zeven weken", vertelde hij in februari. Toch ziet hij nu ook de voordelen van een toernooi tijdens de Europese Spelen.

"In eerste instantie waren we er niet blij mee, maar als ik nu kijk en ik zie bij ons wat jongere sporters die een Olympische Spelen nog nooit hebben meegemaakt, is het wel iets heel goeds. Je bent met andere sporters, je eet samen, NOC*NSF is aanwezig. Dus ze krijgen wel een beetje een indruk van wat een Olympische Spelen is."

Goede loting, zelfde doelstelling

Kijkend naar het toernooi en de medaillekansen van de Nederlandse judo-equipe, was de loting op woensdag hoopgevend. "We mogen niet klagen. Over het algemeen heeft iedereen goed geloot. We hadden veel slechter kunnen loten. Ik ben meer dan tevreden."

De gunstige loting zorgt er echter niet voor dat Arens zijn doelstelling voor dit toernooi bij zal stellen. Enkele weken geleden sprak hij al uit met zijn ploeg voor drie medailles te gaan en daar blijft hij bij, ondanks het uitvallen van bijvoorbeeld Noël van 't End. "Het wegvallen van Noël is een aderlating, hij ging hartstikke goed. Maar we houden het bij drie medailles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl