'NSA luisterde Franse presidenten af'
De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft zeker drie Franse presidenten bespioneerd, staat in documenten die klokkenluidersplatform WikiLeaks samen met de Franse krant Libération en de site Mediapart.fr heeft gepubliceerd. Ook Franse ministers en de Franse ambassadeur in Washington zouden door de Amerikanen in de gaten zijn gehouden.
Uit de documenten blijkt dat de presidenten in ieder geval tussen 2006 en 2012 zijn afgeluisterd. In die tijd waren Jacques Chirac (tot 2007), Nicolas Sarkozy (2007-2012) en de huidige president François Hollande in functie. Kort nadat die was geïnstalleerd, zou de spionage zijn gestopt.
De als streng geheim geclassificeerde NSA-documenten bevatten onder meer verslagen van communicatie over de eurocrisis en VN-toppen. Ook zit er een lijst bij met namen en telefoonnummers van Franse politici, onder wie Hollande, die door de NSA als "spionagedoel" werden gezien.
Spoedoverleg
Het Franse persbureau AFP meldt dat Hollande morgenochtend spoedoverleg heeft met zijn minister van Defensie en enkele andere hoge militairen. De affaire overschaduwt mogelijk ook het bezoek van de Franse ministers van Landbouw (Le Foll) en Economische Zaken (Macron) aan de VS. Die zijn daar onder meer om over het handelsverdrag TTIP te praten.
Oppositiepartij Front National van Marine Le Pen heeft Hollande al opgeroepen om de besprekingen over het TTIP-verdrag uit protest op te schorten. De oud-presidenten Sarkozy en Chirac hebben nog niet op de onthullingen gereageerd.
Hollande, Sarkozy en Chirac zijn de laatsten in een lange rij toppolitici die door de NSA zijn afgeluisterd. Vorig jaar werd bekend dat ook de mobiele telefoon van bondskanselier Merkel werd afgetapt.