Belgie bierland of toch Nederland bierland?
NOS Nieuws

Nederland streeft België voorbij qua aantal bierbrouwers

België Bierland, een naam waar onze zuiderburen trots op zijn. Maar als het gaat om het aantal brouwerijen, moet het land de titel afstaan aan Nederland: voor het eerst zijn er meer bierbrouwers in Nederland dan in België.

De afgelopen jaren zijn er behoorlijk veel Nederlandse brouwerijen bijgekomen. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, nu zijn dat er 312. Alleen dit jaar al kwamen er 34 brouwerijen bij. België telt 263 brouwerijen.

''Voor het eerst in honderd jaar zijn we België voorbij", zegt Constant Keinemans van Klein Brouwerij Collectief (KBC). "Honderd jaar terug liep Nederland nog voorop, maar dat veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar de laatste jaren is het starten van een brouwerij weer booming business."

Innoveren

Nederlandse brouwerijen schieten volgens Keinemans als paddenstoelen uit de grond. "Dat komt vooral doordat Nederlandse brouwers zijn gaan innoveren. België is daarentegen een beetje stil blijven staan. De Belgen hebben een traditie in speciaalbier en dat doet het nog steeds erg goed. Maar Nederlandse brouwers gaan verder, zijn meer aparte dingen gaan doen. Ze zijn vaker regionale of juist internationale biertjes gaan brouwen zoals bijvoorbeeld de Indian Pale Ale, een vrij gehopt biertje uit Engeland."

Belgische brouwers zijn een beetje stil blijven staan qua innovatie.

Constant Keinemans van Klein Brouwerij Collectief

Jan Rumes, voorzitter van de Belgische nationale vereniging van bierproevers Zynthos, erkent dat zijn land zich vooral richt op speciaalbier. "Dat is echt in opkomst. Belgen drinken qua volume de laatste jaren minder bier, maar eigenlijk zegt dat niet zoveel. Het is vooral pils dat minder populair wordt. In plaats van vijf pilsjes nemen mensen nu vaker twee speciaalbiertjes. Dat staat weer gelijk aan elkaar, al is het volume minder."

Concurrentie

Volgens beide mannen is de inhaalslag van Nederland geen bedreiging voor de Belgische biermarkt. "De twee markten kunnen prima naast elkaar bestaan. We zitten niet echt in elkaars vaarwater omdat we veelal verschillende biertjes brouwen", zegt Keinemans.

"Het is gezonde concurrentie", zegt Rumes. "Hoe meer buitenlandse bieren hoe alerter de Belgische brouwers blijven. Het is ook voor ons een extra stimulans voor vernieuwing. Natuurlijk is er altijd een folkloristisch streven om de beste en grootste te zijn, maar ach, voorlopig blijft België echt wel bierland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl