Confederale vlag: symbool van traditie of van slavernij?
Het is voor veel blanke Amerikanen een symbool van cultuur en traditie, maar voor de zwarte bevolking is het een pijnlijke herinnering aan de slavernij: de confederale vlag. Dylann Roof, de man die donderdag negen mensen doodschoot in een kerk in South Carolina, poseerde op foto's trots met de vlag.
Zaterdag werd gedemonstreerd tegen de vlag, die nog altijd boven overheidsgebouwen in South Carolina wappert. De discussie over het voeren van de vlag is weer helemaal opgelaaid in de Verenigde Staten, merkt correspondent Arjen van der Horst.
"Ik snap dat de vlag een onderdeel is van de geschiedenis van South Carolina, maar geschiedenis hoort thuis in een museum", zegt de Democratische senator Marlon Kimpson tegen Van der Horst. Daarmee herhaalt hij de woorden van president Obama.
Geen excuus
Volgens Lindsey Graham, presidentskandidaat voor de Republikeinen, is er te veel aandacht voor de vlag. "Het debat over de vlag brengt ons verder en dat is op zich goed", zegt hij.
"Maar laten we het vooral hebben over de negen slachtoffers die zijn gevallen. Want wat je ook vindt van die vlag, het gaat hier over een boosaardige man met haat in zijn hart. De vlag mag nooit een excuus zijn voor de daden van deze man."