NOS Nieuws

Vaders het best af in IJsland en Slovenië

De vaderschapsverlofregeling in Nederland is met twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof vergeleken met andere landen niet echt ruim te noemen. Vandaag presenteerde het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers een rapport waarin wordt gepleit voor een uitbreiding naar tien dagen betaald verlof voor vaders.

De International Labour Organization (ILO) (.pdf) heeft de regelingen voor vaders in 167 landen naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat 36 landen (waaronder Nederland, Argentinië, Griekenland en Tanzania) vaders minder dan een week betaald verlof geven.

In 25 landen (zoals in Benin, Bosnië en Herzegovina, Letland en de Filipijnen) is er tussen de zeven en tien dagen betaald verlof en in veertien landen, waaronder Frankrijk, Azerbeidzjan, en Venezuela, krijgen vaders twee weken betaald verlof.

Beste regelingen

De ruimste vaderschapsverlofregelingen zijn in IJsland en Slovenië, waar verse vaders 90 dagen betaald verlof krijgen. Ook Finland, met 54 betaalde dagen, Litouwen met een maand en Portugal met 20 dagen (waarvan de eerste tien dagen zelfs verplicht zijn), behoren bij de vijf landen met de ruimste regelingen.

Van alle landen met een vaderschapsverlofregeling zijn mannen in Mozambique, Italië, Saudi-Arabië en Tunesië het slechtst af met slechts één betaalde verlofdag.

Niets geregeld

Maar het kan nog slechter, want in 87 landen is helemaal niets geregeld. Zo hebben vaders in Ierland en Oostenrijk geen recht op vrije dagen. Ook in Tsjechië, Slowakije en Oekraïne is niets geregeld, net zo min als in de Verenigde Staten en Rusland.

Opvallend is dat veel landen in Afrika een regeling hebben voor vaders. Die zijn op dat continent het beste af in Burundi, waar ze 15 betaalde verlofdagen krijgen. Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek, Madagaskar, Mauritanië en Togo is het met tien dagen betaald verlof goed geregeld.

Aziatische vaders zijn het best af in Bangladesh en Cambodja (10 dagen). In Zuid-Amerika hebben Ecuador (10) en Venezuela (14 dagen) de ruimste regeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl