'Uitbreiding vaderschapsverlof niet meer tijdens dit kabinet'
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid denkt dat uitbreiding van de verlofregeling voor vaders deze kabinetsperiode niet meer gaat lukken. Kenniscentrum Rutgers pleit voor tien betaalde verlofdagen rond de geboorte. De regeling werd begin dit jaar al verruimd. Rond de geboorte van hun kind hebben vaders recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof.
"Dat was nog een enorm gevecht om voor elkaar te krijgen, maar ik moet wel toegeven dat Nederland met vijf dagen verlof bepaald nog steeds geen koploper is", zegt Asscher. "In Europa bungelen we nog achteraan."
Het moet eens afgelopen zijn met het graaien in de snoepdoos van de werkgevers.
Volgens Asscher reageerden werkgeversorganisaties vorig jaar "ongelooflijk negatief" op de plannen vaders meer verlof te geven. "Het moet eens afgelopen zijn met het graaien in de snoepdoos van de werkgevers", kreeg hij te horen. "Dat vond ik een hele ouderwetse reactie", zei Asscher.
Onuitgesproken norm
Hij denkt dat meer verlof vaders helpt om een goede relatie met hun kind te krijgen. "Vaders die betrokken zijn bij hun kinderen leven langer, blijven gezonder en zijn gelukkiger", zei hij na de presentatie van het rapport van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers.
Asscher noemde het een "onuitgesproken norm in Nederland dat niet echt geaccepteerd wordt dat moeders full time werken". Met het voorgestelde 1000-100-10-systeem, waarmee vaders behalve tien dagen verlof ook de eerste duizend dagen na de geboorte honderd dagen betaald verlof kunnen opnemen, kan de zorg over het kind veel gelijker worden verdeeld. Moeders krijgen dan de mogelijkheid meer te gaan werken.