Kamer: m/v weg op overheidspapieren
Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen in de toekomst op overheidsdocumenten niet meer in te vullen of ze man of vrouw zijn.
VVD en PvdA willen dat een staatscommissie die al bezig is zaken rond familierecht te onderzoeken, ook uitwerkt hoe dat het beste zou kunnen.
"Sommige mensen, zoals transgenders, voelen zich er niet prettig bij om een keuze te moeten maken voor man of vrouw", zegt VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.
Emancipatie
Hij haalt cijfers van het COC aan. Volgens het COC voelt 1 op de 25 mensen zich niet duidelijk man of vrouw. Dat komt neer op zo'n 650.000 Nederlanders. Het COC pleit al sinds 2012 voor afschaffing van de geslachtsregistratie in officiële documenten.
Van Wijngaarden: "Honderd jaar geleden was er nog geen kiesrecht voor vrouwen, toen was het verschil tussen man en vrouw op documenten om die reden van belang. Maar dankzij de emancipatie is dat niet meer zo. We moeten goed kijken waar het verschil nog van belang is. Heel veel mensen voelen maatschappelijke of juridische druk bij het verplicht invullen van het geslacht. Waar het niet meer relevant is, bijvoorbeeld dus op de stempas, kan het gewoon weg".
Rijbewijs
Van Wijngaarden wijst erop dat op het rijbewijs al niet meer staat of de eigenaar man of vrouw is . "Natuurlijk moet je kijken wanneer het wel en niet relevant is. Bij het aangeven van de geboorte van een kind is het van belang om vader en moeder te vermelden. Maar waar het ons om gaat is dat de verplichting ervan af gaat wanneer het niet relevant is ".
De staatscommissie familierecht onder leiding van Aleid Wolfsen moet de wens van de Kamer uitwerken.