'Universiteitsbestuurders omzeilen declaratieregels'
Bestuurders van grote universiteiten vliegen en overnachten te duur en geven grote bedragen uit aan auto's met chauffeur. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van declaraties die deze bestuurders hebben ingediend. Volgens het nieuwsprogramma negeren ze de opdracht van de minister van OCW om "sober" te declareren.
Zo zouden sommige bestuurders business class vliegen, waar de regels voorschrijven dat ze voor economy class moeten kiezen. Verder overstijgen de kosten voor overnachtingen tijdens dienstreizen geregeld de normbedragen die daarvoor zijn gesteld.
Wat de kosten voor auto's met chauffeur betreft, spant de Universiteit Utrecht de kroon. Die is jaarlijks bijna tweeënhalve ton kwijt aan dienstauto's en taxiritten voor drie bestuurders. De TU Delft geeft 180.000 euro uit aan twee dienst-Mercedessen met chauffeur, de Universiteit van Amsterdam (UvA) 160.000 euro voor huurauto's met chauffeur.
Verontwaardiging
De TU zei in een reactie dat de regeling zal worden herzien, de UvA liet RTL Nieuws weten dat ook andere medewerkers er gebruik van maakten en dat met de huurauto's ook vertrouwelijke stukken worden rondgebracht.
Studenten en universitair personeel reageren verontwaardigd. "Als ik zelf naar een congres ga, moet ik het allergoedkoopste hotel zoeken. Je hebt bij ons 700 euro voor buitenlandse congressen per jaar. Als je dan één keer naar Amerika wilt, dan zit je daar al overheen", zei een UvA-docent tegen RTL Nieuws.
Minister Bussemaker gaat de declaraties bekijken. "Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek geld is dat ze uitgeven en dat voor onderwijs bestemd is", zegt haar woordvoerder tegen RTL. "De eisen ten aanzien van declaraties en verantwoording zijn niet voor niets eerder al aangescherpt. Ik zie ook grote verschillen tussen de bestuurders."