12.380.438 euro zou er zijn opgehaald bij Serious Request 2014. Maar uit de jaarrekening van het Rode Kruis blijkt dat zo'n 11,8 miljoen euro te zijn. Dus is het record vorig jaar voor het eerst niet gebroken.
Dat komt omdat de eindstand van Serious Request altijd een prognose is. "Dat baseren we op een berekening, het geld dat is toegezegd en onze ervaringen van de afgelopen jaren", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Dit jaar komt minder binnen na de actie dan verwacht.
Tenminste, tot nu toe. "We moeten het nog zien", zegt 3FM-zenderbaas Wilbert Mutsaers. "Dit komt nu uit het net uitgekomen jaarverslag van het Rode Kruis. Maar het bedrag kan nog gewoon binnenkomen, dat loopt het hele jaar door."
Geld op de goede plek
Mutsears vindt het belangrijk te benadrukken dat het niet om het record gaat. "Misschien hebben we dat dit jaar niet gehaald, maar elk jaar zeg ik weer dat het daar niet om gaat. In de media gaat het dan over dat record, maar het belangrijkste is dat het bedrag gewoon op de goede plek terechtkomt." Dat is sowieso niet in gevaar, want het Rode Kruis gaat het bedrag uit eigen middelen aanvullen.
De afgelopen jaren haalde Serious Request telkens zo rond de 12,3 miljoen euro op. In 2012 bleek dat met alles wat ná de actie nog binnenkwam zelfs 13,8 miljoen euro te zijn. "Dat zijn sowieso absurde bedragen", zegt Mutsaers. "Zeker als je kijkt naar hoe het nu in de goede doelenwereld gaat."
We willen niet alleen geld ophalen, maar ook aandacht vragen.
2014 had met seksueel misbruik een lastig thema, zegt de zenderbaas. "En toch haalden we zoveel geld op."
Morgen komt 3FM met het nieuwe doel van de actie. "Nee, ik ga niet vertellen wat dat is, maar het is wel wat breder - iets makkelijker te behappen. En ook daarvoor geldt: we gaan niet voor een record. We willen niet alleen geld ophalen, maar ook aandacht vragen. Dat is vorig jaar beter gelukt dan ooit, en dat is heel positief."