Kwetsbare wurgdoek van Cunera eventjes te zien
Museum Catharijneconvent in Utrecht exposeert vanaf vanmiddag een bijzondere halsdoek van de Schotse prinses Cunera. Ze werd in de 4e eeuw met die doek vermoord door een jaloerse vrouw in Rhenen. Sinds de prinses heilig werd verklaard geldt de doek als een reliek.
Met de doek brengt het museum de legende van Cunera, de eerste vrouwelijke heilige van ons land, weer in herinnering. Volgens het verhaal ging de maagdelijke prinses in de eerste helft van de 4e eeuw met andere maagden vanuit York op bedevaart naar Rome. Haar ouders gaven haar een sjaal mee voor onderweg. Ze kwam veilig aan, maar op de terugweg ging het vreselijk mis.
Het konvooi werd aangevallen door de Hunnen en bijna alle reisgenoten werden over de kling gejaagd. De prinses werd gered door de Friese koning Radboud. Hij nam haar mee naar zijn kasteel in Rhenen. Zijn vrouw was jaloers en kon dat niet verdragen. Ze wurgde Cunera met de halsdoek van haar ouders. Cunera werd begraven in een paardenstal in de stad.
Kwetsbaar
Van oudsher geldt Cunera als beschermheilige tegen keelpijn en paardenziekte. De sjaal is daarbij als reliek gebruikt en veelvuldig aangeraakt, blijkt uit de roest- en bloedvlekken op de stof.
Het moordwapen ligt normaal in depot omdat het te kwetsbaar is om continu tentoon te stellen. Nu is het voor het eerst in jaren weer te zien op de speciale tentoonstelling.
Voor de tentoonstelling is ook een speciaal stripboek over Cunera en haar halsdoek gemaakt. Tien striptekenaars werkten mee aan het boek, waarvan vandaag het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de burgemeester van Rhenen.