In Zweden krijg je een sms als je gedoneerde bloed een bloedbehoevende helpt. Zo willen ze de gulle gevers laten zien dat hun donatie mensen echt helpt. De bloedbank hoopt zo meer donoren te werven. De sms'jes worden royaal gedeeld via social media, waardoor het animo blijft groeien. Misschien iets voor Nederland? We belden de bloedbank:
"Wij vinden dat hartstikke mooi," zegt Shanna Tan enthousiast. Zij regelt de werving van bloeddonoren in Nederland. "Zo'n bericht bevestigt dat je donatie ook echt iemand helpt."
Maar waarom is er nog niet zo'n systeem in Nederland? "Het is op dit moment helaas technisch nog niet mogelijk. Er is simpelweg geen systeem dat berichtjes stuurt naar donoren. Maar het is zeker iets wat we in de gaten blijven houden voor de toekomst, want in theorie is het mogelijk. Donoren staan geregistreerd en ze krijgen bijvoorbeeld wel een sms als er een tekort is aan bloed van een bepaalde bloedgroep."
'Donoren zijn zelf de beste ambassadeurs'
In Zweden worden de sms-jes veel gedeeld via social media. Zo worden nog meer mensen enthousiast gemaakt om ook donor te worden. "Bloeddonoren zijn zelf de beste ambassadeurs", beaamt Shanna. "Zij vertellen vaak aan vrienden en familie over hun donatie. Zij zorgen voor een aanzienlijk deel van de aanmeldingen."
Aanstaande zondag is het wereld bloeddonordag. Dit soort dagen zijn voor de bloedbank belangrijke momenten om mensen te werven. "Deze dag wordt uiteraard gebruikt om mensen te bereiken, bijvoorbeeld met verschillende ludieke acties. Ook staan we op veel evenementen met standjes om mensen te informeren en te werven als donor. We proberen zoveel mogelijk mensen persoonlijk te benaderen."
Ieder jaar 40.000 nieuwe donoren
Hoewel er wereldwijd een dalende trend is in het aantal bloeddonoren, valt dit in Nederland gelukkig mee. Er wordt genoeg bloed afgestaan om aan de vraag van de ziekenhuizen te voldoen. Maar het werven van donoren blijft altijd nodig. "Ieder jaar valt er zo'n 10 procent van de donoren af, dat zijn ongeveer 40.000 mensen", legt Shanna uit. "Dit komt omdat ze bijvoorbeeld te oud zijn, of niet meer reageren op oproepen. Die 40.000 moeten we wel ieder jaar opnieuw werven, dus de vraag naar donoren blijft altijd."
Hoewel er in Nederland dus geen noodzaak bestaat voor nieuwe donoren, is het zo'n bevestiging-sms ook een extra service aan de gulle gevers. "Al het gedoneerde bloed wordt gebruikt, en alle donoren weten dat ze mensen helpen door bloed te geven. Maar zo'n sms is natuurlijk een hele fijne bevestiging dat je iets goeds heb gedaan."