En dat is precies de eerste avond van Pinkpop. Maar ze zijn voorbereid in Landgraaf. Zeker naar aanleiding van vorig jaar, toen het festival door het oog van de naald kroop. Op de laatste avond werd het festival stilgelegd, vanwege zware onweersbuien boven het terrein. Uiteindelijk viel de schade mee en kon ook de laatste act, Metallica, optreden.
Pinkpop Control Centre
Dit jaar bereiden ze alles op dezelfde manier voor als andere jaren, met één verschil: alle diensten zitten nu bij elkaar in plaats van apart. Brandweer, politie, beveiliging: ze zitten allemaal in het Pinkpop Control Centre.
"Voornamelijk om de communicatie te verbeteren", zegt hoofd productie Sierk Jansen. "Vorig jaar vielen de gsm-masten uit, waardoor de hulpdiensten niet met elkaar konden communiceren. Met iedereen op één plek pik je het sneller op als er iets aan de hand is."
En dat is uniek in Nederland en België, want normaal gesproken zit de overheid nooit in dezelfde ruimte met de organisatoren. "Daar zit gewoon hiërarchie in", zegt Jansen.
'Binnen een minuut bij elkaar'
Op andere festivals zitten ze dus nog wel verspreid. Bij Lowlands geloven ze niet zo in een control centre. "Iedereen bij elkaar zetten is natuurlijk een mooi plaatje", zegt de woordvoerder. "Het kan zijn dat het mensen veilig gevoel geeft. Maar bij ons kan iedereen binnen enkele minuten bij elkaar zijn. Iedereen is op het terrein en er is een vaste overlegstructuur, daar trainen we ook mee."
Ook op de Zwarte Cross zitten de verschillende diensten verspreid. "De politie, brandweer, gemeente en organisatie zitten een paar keer per dag bij elkaar en overleggen op vaste tijdstippen. Mochten er incidenten zijn, of bijvoorbeeld noodweer, dan schuiven er meer mensen aan." Allemaal op loopafstand: "Als het nodig is, staan we binnen een minuut bij elkaar aan het bureau."
En bij Best Kept Secret zorgen ze dat één persoon de spin in het web is, die overlegt met alle overheden en hulpdiensten.
Buitenlucht
Hoe het mis kan gaan, weten ze dus op Pinkpop. En dat soort scenario's zijn eigenlijk niet te voorkomen met evenementen in de buitenlucht, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Je weet pas kort van tevoren dat onweer eraan komt en in die korte tijd kan je niet iedereen van het terrein af krijgen."
Volgens Hiemstra zijn er maar twee opties: de boel afblazen met alle consequenties van dien, of accepteren dat dit gebeurt en erop voorbereid zijn. "Het is zeker goed dat ze op onweer voorbereid zijn."
In Landgraaf houden ze het weer in ieder geval nauwlettend in de gaten. "We hebben ook verzwaarde masten en we aarden alles met bliksemafleiders. Dat doen we altijd al, maar we letten er nu extra op."
Voeten bij elkaar en hurken
Ook heeft Pinkpop meer public announcers dan vorig jaar. Toen stonden er twee klaar bij de grootste podia, nu hebben alle podia zo iemand. De public announcer kan bij calamiteiten instructies geven aan het publiek. "Zoals dat ze moeten hurkenbij onweer. En we hebben nu een samenwerking met 3FM, dat dj's dan ook die instructies kunnen geven."
Vorig jaar nam Eric Corton die rol op zich. "Mensen nemen sneller iets aan van iemand die ze kennen", aldus Jansen.