Oppositie wil opheldering over akkoord
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen duidelijkheid van het kabinet over de plannen voor het nieuwe belastingstelsel. SP en CDA willen best met VVD en PvdA onderhandelen, maar dan moeten de partijen wel eerst hun akkoord openbaar maken. "Geen achterkamertjespolitiek", zegt Roemer.
Premier Rutte heeft gezegd dat hij daarop tegen is. Volgens hem heeft het plan alleen kans van slagen als het in achterkamertjes besproken wordt.
"Als je het stuk publiceert, wordt het kapot gescheurd", zei Rutte tegen persbureau ANP. "Dan zal iedereen reageren op die elementen die niet bevallen en misschien een enkel woord over die paar elementen die wel bevallen."
Wiebes voor zijn beurt
Woensdagmiddag kwam staatssecretaris Wiebes met het nieuws naar buiten dat er een akkoord was op hoofdlijnen. In de loop van de avond kwamen er vanuit de coalitiepartijen ineens berichten dat het akkoord nog niet helemaal rond zou zijn.
Pas maandag zouden de plannen bezegeld worden binnen de coalitie. Daarmee zou staatssecretaris Wiebes voor zijn beurt hebben gesproken. Voor de oppositie aanleiding om meteen opheldering te vragen. Dat gebeurt morgen in de Tweede Kamer.
De ChristenUnie wil ook dat het kabinet de deal openbaar maakt. ChristenUnie-leider Slob wil daarna eerst een Kamerdebat, voordat hij een besluit neemt over of zijn partij wil meedoen aan de onderhandelen.
CDA-leider Buma wil best meepraten over belastingverlaging voor de middeninkomens, maar dan wil hij eerst het akkoord van de coalitie zien. "Wij willen onafhankelijk het kabinet kunnen controleren. Het CDA wil niet op de achtergrond onderhandelen."
Ook D66 en GroenLinks wijzen het belastingakkoord van de coalitie niet op voorhand af. "Maar wij gaan niet meewerken voor de verlenging van de levensduur van dit kabinet. Het moet dan wel substantieel zijn voor Nederland", zegt GroenLinks-leider Klaver.
"Vereenvoudiging, verlaging en vergroening. Daar moeten de plannen wat mij betreft aan voldoen", zegt D66-leider Pechtold.