Het hoofdkantoor van HSBC in Canary Wharf, Londen
NOS Nieuws

Britse bank HSBC schrapt 25.000 banen

De Britse bank HSBC gaat grootscheeps reorganiseren. Bijna tien procent van de werknemers komt op straat te staan; dat komt neer op 22.000 tot 25.000 mensen. Dat heeft de topman van de bank, Stuart Gulliver, vanmorgen bekendgemaakt.

HSBC, de Hongkong Shanghai Banking Corporation, is de grootste bank in Europa. In 2008 was het zelfs heel even de grootste bank ter wereld. Er werken wereldwijd 266.000 mensen.

De bank wil de koers ingrijpend wijzigen en de kosten met 4,5 miljard euro per jaar terugbrengen om de winstgevendheid op te schroeven. Het risicodragend kapitaal moet worden verlaagd met meer dan 250 miljard euro om meer financiële armslag te krijgen. In Azië wil HSBC meer activiteiten ontplooien, op het gebied van vermogensbeheer en verzekeringen. "De wereld is veranderd en daarom moeten wij ook veranderen", zei Gulliver.

Britten getroffen

Bij het bankbedrijf in het Verenigd Koninkrijk verdwijnen maximaal 8000 banen, bij zowel de bankfilialen als het hoofdkantoor. De meeste werknemers vertrekken daar door natuurlijk verloop, zegt de bank.

Het hoofdkantoor van HSBC staat nu in Londen. Een beslissing over of dat zo blijft, neemt de bank later dit jaar. De Britse banken moeten jaarlijks een crisisheffing betalen. Voor HSBC komt dat neer op een paar honderd miljoen pond.

De bank werd in 1865 opgericht om de Britse handel in Azië te financieren. Na de overdracht van Hongkong aan China verhuisde het hoofdkantoor naar het bankencentrum Canary Wharf in Londen.

Corruptie-aanklachten

De bank gaat ook miljarden uittrekken om de interne regels te verbeteren. HSBC kwam de voorbije jaren herhaaldelijk in opspraak, onder meer wegens het manipuleren van wisselkoersen en de euribor-rente, betalingen voor drugskartels in Mexico en witwasroutes via Zwitserland. Ook wordt de bank genoemd in de corruptie-aanklachten tegen de FIFA, waarbij bestuurders en rekeningen misbruikt zijn voor het betalen van smeergeld.

De laatste jaren betaalde de bank bijna 10 miljard euro aan boetes, juridische kosten en opgelegde toezichtsmaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl