FIFA-voorzitter Sepp Blatter ontving Nelson Mandela en Thabo Mbeki in Zürich op 15 mei 2004. Een dag later kreeg Zuid-Afrika het WK 2010 toegewezen
NOS NieuwsAangepast

'Blatter wist van smeergeld Warner'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft met de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki persoonlijk overleg gehad over de tien miljoen dollar, die via de FIFA naar Jack Warner is overgemaakt. De Concacaf- en FIFA-official zou als tegenprestatie stemmen voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika hebben geregeld. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times.

Het gaat om een e-mail van secretaris-generaal Jérôme Valcke uit 2007, waarin de Zuid-Afrikaanse regering gevraagd wordt wanneer de som wordt overgeboekt. Valcke verwijst daarin expliciet naar gesprekken tussen Blatter en Mbeki.

Eerder dook een brief op, geadresseerd aan Valcke, waarin de Zuid-Afrikaanse voetbalbond opdracht geeft voor de betaling van de tien miljoen aan Warner. De naam van Blatter werd niet eerder direct gelinkt aan de transactie.

Zuid-Afrika ontkent

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond houdt intussen vol dat het om een donatie voor een Caribisch ontwikkelingsproject zou gaan. In een verklaring op de website schrijft de bond:

"We ontkennen categorisch dat het om omkoping in ruil voor een stem gaat. Die suggestie kleineert het harde werk van Madiba (de bijnaam van Nelson Mandela, red.), aartsbisschop Tutu, de Zuid-Afrikaanse regering en tientallen anderen die hun tijd, geld en familie hebben opgeofferd om ons land trots te maken."

Voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner

Winkelketen

Ondertussen worden steeds meer details bekend over de betalingen aan voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner. Warner werd vorige week in de VS aangeklaagd in een grote corruptiezaak tegen de FIFA. Ondertussen zijn er meer details naar buiten gekomen over de 10 miljoen dollar die aan Warner zou zijn betaald.

Uit bankafschriften die de BBC heeft ingezien zou onder meer blijken dat het geld vanuit FIFA-bankrekeningen naar rekeningen zijn gestuurd van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Warner beheerde die rekeningen als voorzitter van de bond.

Bijna 5 miljoen dollar ging vervolgens naar JTA Supermarkets, een grote winkelketen op het Caraïbische eiland Trinidad. Volgens Amerikaanse aanklagers is het geld daarna contant uitbetaald aan Warner in de lokale munteenheid.

Nog eens 360.000 dollar is opgenomen door bekenden van Warner. En bijna 1,6 miljoen dollar gebruikte Warner voor eigen creditcardbetalingen en leningen.

Kinderen

Minister Sancho van Sport in Trinidad en Tobago zegt dat hij er kapot van is. "Veel van dit geld was bestemd voor de ontwikkeling van voetbal voor kinderen."

Warner spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij is verhoord en is op borgtocht vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl