Paar opstootjes bij protest tegen G7-top in Duitsland
Door correspondent Judith van de Hulsbeek
De G7-top begint morgen pas, maar het protest tegen de top is al volop bezig. Donderdag gingen in München zo'n 34.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen de bijeenkomst van de leiders van de zeven grootste industrielanden. Vandaag werd er opnieuw gedemonstreerd in Garmisch-Partenkirchen.
Vandaag waren er enkele duizenden betogers op de been. De politie hield vooraf rekening met rellen, maar die bleven beperkt tot een klein opstootje tegen het einde van de dag. Enkele betogers bekogelden de politie met flessen, waarop de politie met traangas reageerde. Drie mensen zijn opgepakt.
Er zijn in het gebied bijna net zo veel agenten als demonstranten: 20.000 agenten worden speciaal voor de top ingezet. Het luxe hotel waar de regeringsleiders slapen, eten en onderhandelen, Schloss Elmau, is omgebouwd tot een zwaarbewaakt fort.
De omgeving van het conferentieoord is tot veiligheidszone verklaard, alleen toegankelijk met een accreditatie en na uitvoerige checks. Een kilometerslang, drie meter hoog hek moet demonstranten tegenhouden die via de omringende bossen tot het terrein proberen door te dringen.
Toch is dat precies wat de demonstranten gaan proberen. Morgen worden er zogenoemde sterrenmarsen georganiseerd. Daarbij lopen groepjes activisten vanuit verschillende punten richting het slot, in de hoop ergens door de barricade te breken.
Kampeerverbod
Voorafgaand aan de top klaagde het anti-G7-kamp over de opstelling van de politie en de gemeente Garmisch-Partenkirchen. Die zouden alles doen om de demonstranten zo ver mogelijk weg te houden van de wereldleiders, bijvoorbeeld door een kampeerverbod.
De politiechef vindt dat ze genoeg ruimte krijgen om te demonstreren. "Beieren is 70.000 vierkante kilometer groot; op een klein stukje mogen ze niet demonstreren. Er blijft genoeg ruimte over", zei hij vanochtend tegen het persbureau DPA.
Inmiddels is ook besloten dat een groep van vijftig demonstranten de veiligheidszone in mag om 'op zicht- en hoorafstand' van de wereldleiders te demonstreren. De activisten twijfelen of ze daarmee akkoord gaan.
Glasvezel
Veel inwoners van de dorpen rondom het slot zijn niet blij met de top. Door alle veiligheidsmaatregelen blijven toeristen weg, en veel winkeliers hebben hun zaak tot dinsdag gesloten.
Velen vragen zich ook af of de hoge kosten van de top gerechtvaardigd zijn: er is zeker 140 miljoen euro belastinggeld aan de top uitgegeven. Sommige schattingen gaan zelfs uit van 360 miljoen.
"Waarom moet het hier, in een klein kuuroord? Kunnen ze niet beter op een vliegveld gaan zitten? Dat is sowieso al goed beveiligd", zegt een inwoner. Het geld is voornamelijk besteed aan de veiligheidsoperatie, waarmee ze al een jaar geleden zijn begonnen. Maar er is ook geïnvesteerd. Zo zijn ook speciaal voor de top wegen opnieuw geasfalteerd en is glasvezel aangelegd.
Bonte verzameling
De stop-G7-groep is een bonte verzameling actiegroepen. Anders-globalisten, anti-fascisten, milieu-activisten, kerkelijke organisaties en linkse politici hebben zich voor de gelegenheid verenigd.
Ook de thema's waartegen ze demonstreren zijn breed. Tegen armoede en honger, uitbuiting, voor strengere klimaatafspraken. Maar een overkoepelend thema waar de meeste demonstranten zich tegen keren is het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Amerika, TTIP.