Dirk Duijzer
NOS Nieuws

Topman Rabobank kritisch over bonuscultuur

Een topman van de Rabobank heeft stevige kritiek op de mentaliteit in het bankwezen. Dirk Duijzer, directeur bij Rabobank Nederland, hekelt vooral de bonuscultuur die hij "onzin"noemt.

In het Nederlands Dagblad spreekt Duijzer het argument tegen dat banken hoge beloningen moeten betalen om goede mensen te krijgen. "Als je de top van de Rabobank, ABN Amro en ING 20 procent minder betaalt, dan gaat er niemand weg."

Volgens Duijzer geldt hetzelfde voor topfuncties in andere bedrijfstakken en voor de politiek. "We hebben ons laten opjuinen door consultants en dat soort types. Je bent je eigen kwaliteitslabel. Ik wil helemaal niet bij een andere bank werken."

Sparren

De banken zijn volgens Duijzer tijdens de decennialange groei losgeraakt van de werkelijkheid. "Er zijn vanaf de jaren 80 te veel mensen binnengekomen met een beperkte blik op hun werk. In die tijd is ook de cao ontspoord. De salarissen verdubbelden, alles kon. Want wij waren geweldig, helemaal."

In de tijd dat de banken sterk groeiden, was er geen kritiek. "Niemand wilde ingrijpen. Bonussen? De universiteiten schreven dat het geweldig was." Dat leidde tot een andere mentaliteit, zegt de Raboman, waarbij het maken van winst belangrijker werd dan dienstverlening.

Duijzer zegt dat er in de top van zijn bank draagvlak is voor een mentaliteitsverandering. Hij begint elke maandag met een rondje sparren met twee leden van de raad van bestuur. "Dat is nieuw. Dit was bij het vorige bestuur niet mogelijk. Maar deze mensen hebben een scope op de samenleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl